Belföld

Parlament előtt az energiastratégiáról szóló javaslat

Az előterjesztés a többi között a megújuló energiaforrásokon alapuló hőtermelés elterjesztését javasolja.

Benyújtotta az energiapolitikát 2030-ig meghatározó Nemzeti Energiastratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslatot Fellegi Tamás nemzeti fejlesztés miniszter a parlamentnek kedden.

Az előterjesztés az új energiastratégia megalkotását azzal indokolja, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége, illetve a társadalom jóléte a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ. Ugyanakkor figyelembe kell venni a jövő nemzedék érdekében az élhető környezet megőrzését, az Európai Unió energiapolitikai törekvéseit és a globális kihívásokat.

Az energiastratégia elsődleges célként hosszú távú szempontok alapján optimalizálná az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság együttes érvényesülését.

A stratégia alapján növelni kell az alacsony szén-dioxid intenzitású villamosenergia-termelés arányát, elő kell segíteni a megújuló és alternatív energiaforrásokon alapuló hőtermelés, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési és szállítási módok elterjedését.

A fentiek megvalósítására a parlament a határozat elfogadásával felkérné a kormányt többek között arra, hogy “alakítson ki az európai szabályozással összhangban lévő, a befektetői környezet kiszámíthatóságát biztosító, átlátható, elszámoltatható és a fogyasztói érdekeket is figyelembe vevő új kormányzati energetikai intézmény- és eszközrendszert”.

A kormányra háruló feladatok között szerepel az is, hogy a kabinet keresse a módját a szociális támogatás és az energiaárak szétválasztásának.

Az országgyűlési határozat a közzétételt követő napon lépne hatályba, és azzal egyidejűleg hatályát vesztené a 2008-2020 közötti időszakra szóló korábbi energiapolitikai határozat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik