Belföld

Heves megye az államkincstárhoz menekült

A Magyar Államkincstár vette át az eladósodott megye költségvetését. Az OTP már többször blokkolta az önkormányzat számláját.

A Magyar Államkincstár (MÁK) augusztus elsejétől átvette a Heves Megyei Önkormányzat számlavezetését, elsőként az önkormányzatok közül – tájékoztatta az önkormányzat médiareferense kedden az MTI-t. Mindez azok után történt, hogy május közepén adósságrendezési eljárás indult a fideszes vezetésű önkormányzat ellen, és válságköltségvetést fogadott el a közgyűlés, az OTP pedig folyamatosan blokkolta az önkormányzat számlájára érkező forrásokat.

A Heves Megyei Bíróság május 13-án rendelte el az adósságrendezési eljárást a megyei önkormányzat ellen a budapesti HVL Invest Kft. kezdeményezésére. A társaság az után kezdeményezte a bíróságnál az eljárást, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 280 millió forint kifizetésére kötelezte a megyei önkormányzatot, de a megye nem fizetett.

A megyegyűlés által működtetett megyei kórház még 2000-ben szerződött integrált informatikai rendszer kiépítésre egy céggel, de a kórház vezetése idő előtt felmondta a szerződést. A társaság pert indított, majd átadta a követelést a HVL Investnek.

Szabó Róbert, a megyegyűlés fideszes elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a megye előző szocialista vezetése okozta az önkormányzat eladósodását. Ennek a 12 éves korszaknak a lezárása ad okot az adósságrendezési eljárásra – mondta korábban Szabó Róbert.

Sámoly György, az önkormányzat mellé kirendelt pénzügyi biztos az eljárás megindulásakor közölte, hogy az OTP, az önkormányzat számlavezető bankja 6,2 milliárd forintos hitelezői követelést jelentett be az önkormányzattal szemben, és ez csak egy része a várható hitelezői igényeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik