Belföld

Befejezett az esztergomi adósságrendezés

A komárom-esztergomi bíróság jogerős döntését Tétényi Éva polgármester jelentette be. A Fidesz továbbra is törvénytelennek tartja az eljárást.

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jogerős végzése befejezetté nyilvánította az esztergomi önkormányzat adósságrendezési eljárását; a feltárt hitelezői igények szerint az előző városvezetés alatt az önkormányzat 25 milliárdos adósságot halmozott fel, amelynek visszafizetésére harminc év alatt kerülhet sor – közölte Tétényi Éva (független) polgármester kedden az MTI-vel.

“A hitelezői csoportokkal megtörtént az egyezségek megkötése, a megyei bíróság kizárólag az egyezséget vizsgálta és annak jogszerűségét állapította meg” – írta közleményében a város vezetője.

A polgármester közlése szerint a végzésben nem vizsgálták az önkormányzat reorganizációs programjáról szóló rendelet jogszerűségét, amelyről a megyei kormányhivatal már korábban megállapította, hogy törvénysértő. Az Alkotmánybíróságra vár annak eldöntése, hogy a jogszabályellenes reorganizációs rendeletet meddig tartják életben – tette hozzá.

A város képviselő-testületének többségét adó Fidesz-frakció az adósságrendezés lezárulására szintén közleményben reagált. Mint emlékeztettek, a polgármester a testület felhatalmazása nélkül indította el az eljárást, azt a frakció nem szavazta meg, s az erről szóló szavazáson a polgármester is tartózkodott.

“Az önkormányzatok 2006-2010 között a felelőtlen szocialista kormányzásnak köszönhetően ellehetetlenültek. Ennek ellenére Tétényi Éva polgármester az MSZP majálisán szónokolt, éppen az előtt a Gyurcsány Ferenc előtt, akinek miniszterelnöksége idején Esztergom és több, a jobboldal által vezetett megyei és települési önkormányzat szenvedett súlyos károkat” – írta közleményében a Fidesz-frakció.

Steindl Balázs frakcióvezető szerint Tétényi Éva meggondolatlanul, öncélúan, politikai okok alapján hozta meg a döntését, amelynek célja a rombolás, a Fidesz-KDNP frakció, valamint az előző városvezetés tudatos lejáratása volt.

A frakció álláspontja szerint “az adósságrendezési eljárás egy törvény által előírt reorganizációs kényszerpályára állította Esztergomot, amely miatt a nem kötelezően ellátandó feladatok, a szociális jóléti intézkedések lehetetlenné váltak”.

Esztergomban hónapok óta feszültség van a tíztagú Fidesz-frakció és a kétharmados aránnyal megválasztott független polgármester között. Tétényi Éva – arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt a fideszes Meggyes Tamás vezette előző önkormányzattól – adósságrendezési eljárást kért, amelyet a Fidesz törvénytelennek tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik