Belföld

Letették a 30 milliós óvadékot a gazdasági főigazgatóért

A Pécsi Tudományegyetem vesztegetési ügyben érintett egykori gazdasági főigazgatója így házi őrizetbe kerülhet.

A Pécsi Ítélőtábla 30 millió forintos óvadék ellenében csütörtökön megszüntette a volt egyetemi vezető előzetes letartóztatását, egyben házi őrizetét rendelte el. Az óvadékot hétfőn fizették ki. Az MTI úgy tudja, hogy az egykori főigazgatót már hétfőn hazaengedik. Tóth Sándor, a táblabíróság szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében a szabadlábra helyezésről szóló döntést azzal indokolta, hogy a rendezett családi körülmények között élő középkorú férfit családi, rokoni kapcsolatain túl üzleti érdekeltségei is Pécshez kötik. Hosszabb időt töltött már előzetes letartóztatásban, így a nagy összegű óvadék kellő biztosítékot nyújt arra, hogy az eljárási cselekményeken megjelenjen.

Az óvadék abban az esetben jár vissza, ha a gyanúsított nem vonja ki magát az eljárás hatálya alól, vagyis nem szökik meg. A szóvivő utalt rá, hogy a gyanúsított június végén kérelmezte előzetes letartóztatásának megszüntetését óvadék ellenében, de indítványát a Baranya Megyei Bíróság július 12-én elutasította. Az ügy fellebbezés után a Pécsi Ítélőtáblára került, és az csütörtökön megváltoztatta az elsőfokú bíróság határozatát.

A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly április óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Több mint húsz ember ellen indult eljárás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik