Belföld

Hiányszakmává nyilváníthatják a gyermekpszichiátriát

Az egészségügyi kormányzat azt reméli, az ezzel járó bérkiegészítés ösztönözni fogja a fiatal orvosokat e szakterület választására.

Jövőre a gyermekpszichiátriát is hiányszakmává nyilváníthatják, ezáltal az ilyen jellegű területeken dolgozóknak járó bérkiegészítésnek köszönhetően a jövőben többen választhatják ezt a pályát – közölte az egészségügyi államtitkárság.

A nemzeti erőforrás miniszter évente meghatározza az úgynevezett hiányszakmák körét. Az államtitkárság a rendelkezésére álló adatok alapján úgy véli, hogy indokolt a gyermekpszichiátria hiányszakmaként történő nevesítése.

A hiányszakmában elhelyezkedő szakorvosjelöltek a munkabérükön felül állami támogatásra is jogosultak, tehát a hiányszakmává minősítés a szakorvosjelöltek választását feltehetően kedvezően befolyásolja majd, ez pedig elősegíti a szükséges szakemberek létszámának növekedését.

Az ez évtől működő szakmai kollégiumi rendszerben megalakult gyermek- és ifjúságpszichiátriai tagozat és tanács folyamatosan dolgozik azon, hogy a lelki megbetegedéssel élő gyermekek és családjuk számára elérhető és hatékony gyermekpszichiátriai ellátást alakítson ki.

Szabó Máté ombudsman vasárnapi közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy orvoshiány van a gyermekpszichiátriai ellátásban, miközben egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás vizsgálata kapcsán megállapította: nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérlő, illetve elkövető 24 év alattiak száma, miközben megoldatlan az akut krízishelyzetben lévő gyermekek ellátása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik