Belföld

Gyurcsány felelősségre vonásáról tárgyalnak

A volt miniszterelnöknek az államadósság növelésében betöltött szerepének büntetőjogi felelősségét vizsgálja vasárnap az államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság.

Vasárnap várhatóan összeül az államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság, hogy megvizsgálja a magyar államadósság növelésében ludas exkormányfők büntetőjogi felelősségre vonásának lehetőségeit. Ezt ígérte pénteken Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Magyar Televízió reggeli műsorában.

A Klubrádió információi szerint a testület azt vizsgálja majd, hogyan lehet felelősségre vonni a magas államadósságért felelősnek tartott személyeket. A kormányfő szóvivője, aki egyben az albizottság alelnöke is, közölte, hogy a politikai mellett a jogi felelősség megállapítását is szükségesnek tartják.

Az MSZP szerint, ha valakit büntetőjogi felelősségre kellene vonni, akkor az a mostani kormányfő, aki tudatosan rombolja le az elmúlt 20 év vívmányait, úgy, hogy közben súlyos terheket ró a legkiszolgáltatottabbakra. A Jobbik támogatja a jogi felelősségre vonást, az LMP ugyanakkor politikai és jogi nonszensznek tartja, hogy Szijjártó Péter börtönnel fenyegetett meg korábbi kormányfőket. Az ellenzéki párt hangsúlyozza: demokráciákban csak a választók ítélkezhetnek a politikusok fölött, ha azok nem követtek el köztörvényes bűncselekményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik