Belföld

Szijjártó: lesz védett kor intézménye

A Fidesz szerint a munka törvénykönyvének egyszerre kell szolgálniaa foglalkoztatottság növelését és a munkanélküliség csökkentését.

Az új munka törvénykönyve lesz a kulcs ahhoz, hogy az elmúlt időszakban történtekkel ellentétben ne a munkanélküliség, hanem a foglalkoztatás nőjön – mondta Szijjártó Péter csütörtökön, örömtelinek nevezve, hogy a legfrissebb statisztikai adatok szerint az előző negyedévhez képest 76 ezerrel többen dolgoznak ma Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a munkanélküliségi ráta 10,8 százalékra csökkent 2011. második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról. A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 809 ezer fő volt, az első negyedévinél 76 ezerrel, az egy évvel korábbinál 30 ezerrel több, a munkanélküliek száma a második negyedévben 461 ezerre csökkent, ami az első negyedévinél 29 ezerrel, az egy évvel korábbinál 13 ezerrel kevesebb.

A miniszterelnök szóvivője azt mondta, a foglalkoztatottak számának bővülése köszönhető az új, arányos, a munkavégzést támogató adórendszernek, és az országba sorra érkező munkahelyteremtő beruházásoknak is.

A kormány feladata, hogy a foglalkoztatáshoz szükséges jogi környezetet megteremtse, ebbe a folyamatba illeszkedik az új munka törvénykönyvének őszre tervezett elfogadása is – folytatta Szijjártó Péter, rámutatva: egyszerre kell, hogy szolgálja a foglalkoztatottság növelését és a munkanélküliség csökkentését. A nyilvánosság rendelkezésére álló tervezethez – amelyet konzultációs munkaanyagnak nevezett.

Lesz védett kor intézménye és olyan jogi környezetet kell teremteni, hogy a rászorulók számára segély helyett munkalehetőséget biztosíthasson az állam – szögezte le. Emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz-frakció nyilvánvalóvá tette: csak olyan szabályozást támogat, amely lehetővé teszi a szülési szabadságról visszatérő anyák és a munkanélküliek munkaerőpiacra való visszatérését.

Az MSZP szerint Szijjártó Péter állításaival ellentétben az új munka törvénykönyvével az Orbán-kormány újabb társadalmi csoportokról mond le, és újabb lépést tesz a nyomor és a szegénység felé – mondta Korózs Lajos, MSZP elnökségi tagja. Korózs Lajos felhívta a figyelmet, hogy nyáron az idénymunkáknak köszönhetően mindig magasabb a foglalkoztatottak száma, de ez az idénymunkák lejárta után visszaáll az eredeti adatokra.

Korózs emlékeztetett rá, hogy bár az új kormány a ciklus végére 400 ezerrel több munkahelyet ígért, ehhez képest jelenleg a Bajnai-kormány idejéhez képest is 150-170 ezerrel kevesebb munkahely van ma Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik