Belföld

Háromnegyedes kormánytöbbség a Déli Krónikában?

Egy elemző cég szerint jóval több a Fidesz-KDNP-hez és a kabinethez köthető téma a Kossuth Rádió hírműsorában. Az MTI cáfol.

Háromnegyedes többségben vannak a kormánypárti témák a Kossuth Rádió Déli Krónikájában a belpolitikáról szóló tudósítások között – áll a Policy Solutions médiaelemzésében. A műsor szakmai felügyeletét ellátó MTI szóvivője szerint a médiahatóság hosszabb időtartamot magába foglaló adatsorai arról tanúskodnak, hogy kiegyensúlyozott a Déli Krónika.

A politikai elemző intézet két héten át, július 11-e és 24-e között vizsgálta a csaknem 700 ezres hallgatottságú hírműsort, az erről szóló elemzését csütörtökön juttatta el az MTI-hez. Vizsgálatuk eredménye szerint a műsor inkább témaválasztásával és nem a hírek tálalásával húz a kormánypártok felé; a belpolitikai tudósítások 74 százalékában esett szó a kormánnyal vagy a Fidesz-KDNP-s politikusokkal kapcsolatos történésekről.

Az MTI szóvivője közölte, hogy az elmúlt időszakban, a közmédia hírműsorairól készített elemzések változatos képet mutatnak, és a legtöbbször nem tartalmaznak tájékoztatást, hogy milyen tematika és módszer alapján készültek. Az MTI Hírcentrum ezért a megjelent felméréseket egyfajta véleményként értelmezi.

Rákosy Zsófia arra is felhívta a figyelmet, hogy a heti elemzések adatai nagymértékben függnek a politikai szereplők adott heti kommunikációs stratégiájától, valamint az aktuálpolitikai eseményektől.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hosszabb időtartamot magába foglaló, negyedéves adatsorai arról tanúskodnak, hogy a Déli Krónikában, 2011. második negyedévében érvényesül a szakmailag elfogadott megoszlás, vagyis kétharmad arányban kapnak helyet a kormányhoz és a kormánypártokhoz kapcsolódó hírek, és egyharmaduk szól az ellenzéki pártokról.

A megszólalások és a beszédidő arányát tekintve még nagyobb szerepet kapnak az ellenzéki pártok: élőszóbeli megszólalásuk aránya 47,1 százalékos, beszédidő arányuk 42,3 százalék, szemben a kormány és a kormánypártok 52,9, illetve 57,7 százalékával – tartalmazza Rákosy Zsófia közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik