Belföld

Trükkök széles sávon

Budai Gyula szerint az internet kiépítésére szánt forrásokat is megcsapolták.

Több száz millió forintnyi uniós forrást használtak fel törvénytelenül és olykor feleslegesen az első Gyurcsány- kormány idején egyes MSZP–SZDSZ-es vezetésű településeken vagy kistérségekben széles sávú internet kiépítésére. Az elszámoltatási kormánybiztos feljelentése alapján, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésének gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint 2005-ben és 2006-ban, az első Gyurcsány-kormány időszakában több település és kistérségi társulás valótlan tartalmú számlákkal igazolta a széles sávú internet kiépítésére fölvett uniós támogatásokat, illetve az internetes hálózatokat nem vagy csak részben építette ki. Az ügyben több feljelentés született, és egy a Magyar Nemzet birtokába került határozat szerint az adóhivatal „célszerűségi okokból” a napokban egyesítette ezeket a büntetőeljárásokat.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos még márciusban küldte meg a NAV-nak a kormánybiztosság vizsgálatának megállapításait. A jelentés szerint már az uniós pályázat kiírása előtt kiszivárogtak annak feltételei az akkori MSZP–SZDSZ-es kormányhoz közel álló cégekhez és egyes önkormányzatokhoz. Így még a tender meghirdetése előtt „üzemeltetőkonzorciumok” jöttek létre, amelyek a „kistérségek vezetőivel összehívták az érintett önkormányzatok vezetőit, és a legtöbb helyen rábeszélték őket” az indulásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik