Belföld

A benzinár miatt leváltatná Matolcsyt az MSZP

A szocialisták szerint a hibás kormányzati gazdaságpolitika és annak irányítója, Matolcsy György felelős azért, hogy újabb rekordot döntött az üzemanyagok ára.

Bruttó 3 és 4 forinttal emelte a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt szerdán. A változással a benzin átlagára újra csúcsra emelkedett, s elérte a 388 forintot, míg a gázolajé 375 forintra nőtt. Az autósok ugyanakkor 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

A szocialista Józsa István szerdai sajtótájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert hibáztatta az üzemanyagok árának növekedéséért, mondván, annak elsődleges oka az energetikai különadó. Az MSZP-s politikus szerint az áremelkedésben szerepe volt a forint árfolyamának esését okozó tavaly nyári, a magyar gazdaság helyzetét a görög válsághoz hasonlító fideszes nyilatkozatoknak is, az árfolyam ugyanis azóta sem állt helyre.

Kitért arra is, hogy a 400 forintot közelítő benzinár több mint fele a jövedéki adó, amit a kormány “egy tollvonással” csökkenthetne.

Józsa István bírálta a bankadót is, amely miatt szerinte a pénzintézetek nem biztosítanak elegendő hitelt a beruházásokhoz, így a gazdaság beindításához.

“Ha van ember, akinek vajmi kevés köze van a benzin és a gázolaj árának alakulásához, akkor az a nemzetgazdasági miniszter, ugyanis egyértelműen világgazdasági tényezők befolyásolják az üzemanyagok árát” – reagált az MSZP szerdai kijelentéseire Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Hozzátette: a világgazdasági tényezők mellett az is befolyásolta az üzemanyagok árát, hogy az MSZP-kormány leváltását megelőzően két alkalommal is emelte az üzemanyagok jövedéki adóját. Az Orbán-kormány ugyanakkor “nem emeli azokat az adóterheket, amelyek a benzin árát tovább emelnék.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik