Belföld

Tizenhét bomba volt egy dunakeszi építkezésen

A robbanószerkezetek egy része éles volt,a legcsekélyebb ütésre működésbe léphettek volna.

Tizenhét orosz, illetve német gyártmányú, második világháborús robbanószerkezetet találtak egy építkezésen Dunakeszin, a Duna közelében; az aknák és kézigránátok egy része éles volt – erősítette meg a helyi polgárőrség vezetője a város honlapján közzétett információt.

Pár napja a Kagyló utca egyik építkezésén csatorna és vízvezeték fektetése közben a markológép két rozsdás lövedéket fordított ki a földből, ezért azonnal értesítették a tűzszerészeket. A szakemberek lezárták a környék néhány utcáját, majd detektorral átvizsgálták a területet, ahol újabb 15 aknát, páncélöklöt, valamint különféle kézigránátot találtak – mondta el Lengyel Péter, a városi polgárőrség– vezetője.

A csupán 80 centiméter mélyen fekvő robbanószerkezetek egy része éles volt, ezek a legcsekélyebb ütésre, szúrásra működésbe léphettek volna, személyi sérülést okozva.

Mivel Dunakeszinek, illetve a Dunának ezen a szakaszán korábban is találtak veszélyes, második világháborús lövedékeket, elképzelhető, hogy azok egy szőnyegbombázás során kerülhettek a talajba, vagy arrafelé bizonyos mennyiségű robbanószerkezetet ástak el. Nem kizárt, hogy a Liget utca és a Duna-part közötti telkeken további világháborús eszközök kerülhetnek elő.

A polgárőrség ezért fokozott óvatosságra, illetve arra kéri a környéken lakókat, hogy ha hasonló szerkezetekre bukkannak, ne nyúljanak azokhoz, s azonnal értesítsék a rendőrséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik