Belföld

Megérkeztek Hódmezővásárhelyre a fukusimai diákok

A program célja, hogy segítsen feldolgozni a fiataloknak a Japánt sújtó földrengés, szökőár és atomerőmű-baleset emlékét.

Megérkezett Hódmezővásárhelyre az a 13-17 éves fukusimai diákokból álló csoport, amelyet az alföldi város önkormányzata által életre hívott Kizuna projekt keretében látnak vendégül két hétig. A fiatalokat Lázár János (Fidesz) polgármester fogadta kedden a városházán.

A program célja, hogy segítsen feldolgozni a diákoknak a Japánt 2011 márciusában sújtó földrengés, szökőár és atomerőmű-baleset emlékét, és erőt adjon nekik az újrakezdéshez – mondta a politikus.

Európában Hódmezővásárhely az első város, így Magyarország az első ország, amely a területről érkező gyermekeket fogadhat – hangsúlyozta a polgármester.

A diákok a következő két hétben tartalmas és mozgalmas programokon vesznek részt, és velük tart több szegedi és budapesti egyetemista, valamint másfél tucat hódmezővásárhelyi önkéntes is – közölte Lázár János.

Konno Jodzsi, a diákcsoport vezetője elmondta, a márciusi földrengéshez hasonló erejű ezerévente egyszer sújtja a szigetországot, a katasztrófa hatását súlyosbította az is, hogy rendkívül nagy területet érintett.

A földrengésben és az azt követő szökőárban mintegy 20 ezren vesztették életüket, köztük többen a Vásárhelyre érkezett diákok családtagjai közül. Sokak otthona megsemmisült, és a sugárveszély miatt az emberek egy része még mindig nem térhet haza – mondta. Hozzátette: a csoport missziója, hogy elmondja, mi történt Fukusima térségében.

A csoport tagjai a következő napokban megtekintik Hódmezővásárhely és a régió kulturális, természeti értékeit. Megismerik a város szomszédságában fekvő Székkutas igazi falusias légkörét, és ellátogatnak a Balatonhoz is. A fiatalok megismerkednek Szeged, Tihany, Esztergom, Visegrád és Budapest főbb nevezetességeivel; a fővárosban találkoznak Schmitt Pál államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót választotta szolidaritási akciójának címéül az alföldi város önkormányzata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik