Belföld

Lemondatná az ajkai polgármestert a helyi Fidesz

Pénzügyi válságba és morális csődbe jutott a város Schwartz Béla MSZP-s városvezető irányításával - állítják a kormánypártiak.

A Fidesz helyi csoportja felszólította Schwartzot, hogy haladéktalanul mondjon le és távozzon a tisztségéből.

Stolár Mihály, a Fidesz ajkai elnöke kedden a városháza előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: a 11 milliárd forint éves költségvetésű önkormányzat adósságállománya meghaladja a 7 milliárd forintot, s ebből csaknem 1,5 milliárdos összeg 120 napon túli tartozás. Könyvvizsgálói jelentésre hivatkozva azt mondta, hogy az elmúlt egy évben a szállítói tartozások 63 százalékkal növekedtek.

Stolár Mihály szerint a pénzügyi válság mellett “morális csődről” is szó van. Úgy fogalmazott, hogy “a város polgármestere hivatali vesztegetésre tett kísérletet”. Szavai szerint Schwartz Béla arra tett ajánlatot, hogy ha a Fidesz-frakció és Ékes József (Fidesz-KDNP) ajkai országgyűlési képviselő leállítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ajkai vizsgálatát, akkor ennek fejében bizottsági elnöki és igazgatótanácsi tagsági helyeket kaphatnak.

Ezt visszautasították – mondta Stolár Mihály, hozzátéve: gazdasági bűncselekmények miatt ugyanakkor folynak rendőrségi vizsgálatok “ismeretlen tettes” ellen.

Horváth József, Ajka MSZP-s alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a város adósságállománya nem 7 milliárd forint, hanem 3 milliárd alatt van. Ismertetése szerint már az Orbán-kormány alatt nyert a város 1,6 milliárd forintos uniós támogatást, nemrég pedig 600 millió forintos fejlesztési hitelhez jutottak hozzá. Úgy fogalmazott, hogy Ajka gazdálkodása “elfogadható”.

Az alpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy az Ékes József által titokban készített magnófelvétel nem Schwartz Bélával folytatott négyszemközti beszélgetés alapján készült, hanem a szocialista és a fideszes frakció harmadik egyeztetésén, az októberi választások után. Szó nem volt arról, hogy a polgármester négyszemközt kérte volna az ÁSZ-vizsgálat leállítására Ékes Józsefet, és ennek fejében bizonyos tisztségeket ajánlott volna fel – fogalmazott Horváth József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik