Belföld

Az eső miatt áll a munka a vörösiszappal szennyezett régióban

Az elbontott házak törmelékének elszállítása és az élővizek medrének kotrása is szünetel.

A katasztrófavédelem közlése szerint a külterületek mentesítése nagy erőkkel zajlik. Devecserben a malom területén folytatták a nagycsarnok mentesítését, a silókból hordják ki a még ott lévő iszapot. A kolontári halastó vizét szivattyúzzák, a Torna-patak és a Marcal folyó mentesítése a napok óta tartó intenzív esőzés miatt szünetel.

A devecseri önkormányzat kárrendezési és újjáépítési csoportja tizenhárom, természetbeni támogatásról szóló szerződést kötött meg a károsultakkal a hétvégén.

A katasztrófavédelem közlése szerint a térségben a hétvégén 287 szakember dolgozott 107 munkagéppel. A Torna-patak vizének pH-értéke nem lépi át a megengedett határértéket, ezt az automata mérőkonténer óránként ellenőrzi.

Az ÁNTSZ laboratóriumának mérései szerint a szálló por napi átlagkoncentrációja nem haladta meg az egészségügyi határértéket Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen .

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás elöntötte az említett három települést. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik