Belföld

Özönvízszerű esőzés fenyegeti a sziráki házakat

A heves esőzés miatt 15 ház van veszélyben Szirákon. Vízátfolyás miatt nem járnak egyes vonatok. Hétfőn is jelentős csapadékra számíthatunk.

A kisbágyoni hegyoldalból leömlő víz 15 házat veszélyeztet Szirákon, három épület lakóterébe, illetve három pincébe betört a víz. A tűzoltók szivattyúznak a településen, több házat a lakók védtek homokzsákokkal – tette hozzá.

Kiköltöztetni senkit nem kellett a településen.

A szóvivő kitért rá: egy helyi amatőr meteorológus mérése szerint a vasárnap délutáni vihar következtében 52 milliméternyi eső esett a nógrádi faluban.

Szeles Péter közölte: a közútkezelő a vízátfolyások és a sár miatt sebességkorlátozást rendelt el a Szirák és Kisbágyon közötti úton.

Vízátfolyás miatt nem járnak a vonatok

Vasúti pályaszakaszt mosott el az eső a Budapest-Pécs vonalon, ezért Szakály-Hőgyész és Dombóvár között nem közlekednek a vonatok, az utasokat autóbuszok szállítják – közölte a Mávinform.
A vasúttársaság tájékoztatása szerint a Budapest-Pécs vonalon, Kurd és Döbrököz között az esővíz 300 méter hosszan már korábban nagy mennyiségű hordalékot és gallyakat hordott a vasúti pályára.

A MÁV munkatársai este Szakály-Hőgyésznél is átfolyást észleltek, ezért a biztonságos közlekedés érdekében a vonatforgalom szünetel, az utasokat Dombóvár és Szakály-Hőgyész között autóbuszok szállítják.
A szakemberek dolgoznak a pálya megtisztításán és a helyreállításon.

Várható időjárás az ország területére hétfő estig

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, néhol azonban hosszabb napos időszakok is lehetnek. Hétfőn napközben egyre inkább csak északon, északkeleten várható eső, zápor, helyenként zivatar. Több helyen jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon erős, hétfőn olykor viharos széllökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 18, 23 fok között valószínű, de délkeleten 24, 25 fok is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik