Belföld

Változások a szociális munka finanszírozásában

A határon átnyúló gyermektartási ügyekben nagyobb segítséget kapnak az érintettek a jövőben - erről is döntött a kormány.

A krízisközpontok állami finanszírozásának átalakításáról és a határon átnyúló gyermektartási ügyekkel kapcsolatos igények érvényesítéséről döntött a kormány – tájékoztatta pénteki közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az MTI-t.

A jövőben a szociális munka és a krízisközpontok forrásait pályázati úton három évre kiválasztott szolgáltatók útján kívánja biztosítani a kabinet. Az állam csak konkrét szolgáltatásokat finanszíroz majd, így a támogatás mértéke azok minőségétől függ – áll a közleményben.

Az utcai szociális munka a jövő év elejétől kikerül a kötelező önkormányzati feladatok közül, pályázati úton elnyerhető, központilag finanszírozott szolgáltatássá válik – olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában. A pályáztatás lehetővé teszi a jelenleginél nagyobb támogatás elnyerését, ugyanakkor biztosítja azt is, hogy valóban csak a megfelelő szakmai színvonalat nyújtó szolgáltatók kapjanak költségvetési juttatást.

A kormány döntése nyomán könnyebb lesz a határon átnyúló gyermektartási ügyekkel kapcsolatos igények érvényesítése. A gyámhivatalok elsődleges feladata a tartásdíj-leszállítási vagy a -megszüntetési kérelmek esetén a belföldi jogosult, egyéb esetekben pedig a tartásdíj fizetésére kötelezett meghallgatása, és erről jegyzőkönyvet is felvesznek. Újdonság, hogy a jegyzőkönyv felvételével és annak a közigazgatási tárca részére történő megküldésével a gyámhatóság feladata be is fejeződik. A további eljárás és a tájékoztatás már a szakminisztériumhoz tartozik.

Az állam kiemelt feladata a családok védelme és a gyermekek fejlődésének elősegítése, ennek egyik fontos területe a külföldi vonatkozású tartási ügyekben az ügyfelek jogérvényesítéséhez adott segítségnyújtás – zárul a minisztérium közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik