Belföld

Szocpolos lakásokkal trükközhetett Tiszabő polgármestere

A politikust többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A bíróság pénteken dönt előzetes letartóztatásáról.

Rendőrségi őrizetbe került Tiszabő polgármestere a Tisza-menti faluban szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal elkövetett csalás ügyében – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője  az MTI-vel.

Már kétszáz, 2005 és 2009 közötti időszakban történt bűnesetről van szó. Ezek lényege: fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek a gyanúsítottak különböző összegű, de több millió forintos tételű szociálpolitikai támogatásokat. Az ingatlanokat megvásárló vevőknek az esetek nagy részében szándékukban sem állt a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel. Az állami támogatás megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alatta maradt – sokszor a tizede volt – az adásvételi szerződésen feltüntetett értéknek. A több gyermeket nevelőket – akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra – tiszabői emberek keresték fel helyben, illetve az ország több más településén. Az illetők a rászorultaknak a támogatás “elintézését” ígérték, és házhoz jutással kecsegtették őket. A legtöbbször azonban egyszerűen azt közölték velük: mivel pénzhiányuk miatt úgysem tudnák igénybe venni a “szocpolt”, ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatást eltették.

A “szocpolos” ügyben jelenleg tizenkét ember van előzetes letartóztatásban, főként azok, akik leginkább haszonélvezői voltak a 400 millió forint kárt okozó csalássorozatnak. A gyanúsítottak száma 271, ebbe a körbe beletartoznak ugyanis a szervezők mellett az eladóként, illetve vevőként szereplők is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kismértékben ugyan, de részesültek. Legutóbb a tiszabői polgármesteri hivatal jegyzője került előzetes letartóztatásba, feltehetően azért, mert a fiktív adásvételi szerződésekhez hivatalból neki kellett igazolnia, hogy a kialkudott vételár a helyi lakáspiaci árakkal szinkronban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik