Belföld

Sosem látott bérfeszültség jön az egészségügyben?

A kormány intézkedései miatt egyes rezidensek többet kereshetnek majd, mint az őket tanító szakorvosok - állítja a kamara.

Minden eddiginél nagyobb bérfeszültséghez vezet az egészségügyben a kormány intézkedése, amely a Magyarországon maradó és a hálapénzt visszautasító kezdő orvosoknak havi százezer forintos ösztöndíjat juttatna a jövőben – állította a Magyar Orvosi Kamara elnöke sajtótájékoztatóján, amelyről a Napi Gazdaság számolt be. Éger István szerint a kabinet nem egyeztetett a szervezetükkel, pedig az minden orvos, így a rezidensek érdekképviselete is.

A kamaraelnök azzal támasztotta alá állításait, hogy gyakran még a nyugdíjhoz közel álló szakorvosok bére sem éri el a nettó 190 ezer forintot, az általában 130 ezres fizetéssel rendelkezőknek pedig tanítaniuk is kell a rezidenseket.

Éger megjegyezte, már csak a bejelentés hatására is többen helyezték letétbe a felmondásukat. Az elnök felhívta rá a figyelmet, hogy a „pótlék” a jelenlegi szabályok alapján mindössze 600 kezdő orvosnak járhat. Emellett a hálapénz elutasításának a vállalása kiszolgáltatott helyzetbe hozza a támogatott rezidenseket, a felelősségre vonás állandó lehetősége miatt – tette hozzá.

A Napi Gazdaság cikke rávilágít arra is, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a rezidensek ösztöndíjához nem jelöltek meg forrásokat, így a nemzeti erőforrás miniszternek már a meglévő költségekből kell előteremtenie a mintegy 600 millió forintot a programra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik