Belföld

Hanzély: Kellenek a vészforgatókönyvek!

A rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat igényelnek - véli Hanzély Ákos. Interjúnkban szó esik az átláthatóságról, Tarlós Istvánról és az öttusázók életrevalóságáról is. A fővárosi LMP-frakció egyharmadával beszélgettünk.

Úgy tudjuk, a fővárosi frakcióval nem egyeztetett Karácsony Gergő, amikor bedobta ötletét a nagykoalícióról. Mit szólnak hozzá?

A felvetés nyilvánvalóan meghökkentő, de a rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat igényelnek. Látszik, hogy észérvek vannak az ötlet mögött, más kérdés, hogy életképes-e.

A cél érdekében a Jobbik is belefér az együttműködésbe?

Tény, hogy a Jobbik nem a legkompatibilisebb része a dolognak. Hozzáteszem, hogy a fővárosban kicsit más a helyzet, jobban szót értünk.

Budapesten több a realitása egy ekkora összefogásnak?

A várospolitikában sok esetben összetalálkozik a nézőpontunk a Jobbikkal. Közös a korrupcióellenességünk, egyfajta rendrakási igényünk. Igaz, más témákban – mint például a kerékpáros és az autós közlekedés aránya – viszont teljesen eltérő álláspontot képviselünk.

Kérdés, hogy kell-e a fővárosban akkora összefogás, mint országosan.

Kimondható, hogy vészhelyzet van.

Országos szinten kimondható, hogy vészhelyzet van, ilyenkor pedig minden lehetőséget meg kell vizsgálni. A választási rendszer átalakítása miatt már konkrét lépésekre van szükség, nehogy újra kétharmados vagy esetleg háromnegyedes Fidesz-győzelem jöjjön! Kellenek a vészforgatókönyvek. A főváros ilyen szempontból más.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Tarlós könnyebben kezelhető, mint Orbán?

Igen. Ő egy külön szegmens a Fideszen belül is, voltak felénk gesztusai, egyes javaslatok befogadása vagy a felügyelőbizottsági helyek elosztása kapcsán. Ugyanakkor abban az időszakban, amikor az ellenzék kivonult a parlamentből az alkotmányozás során, a közgyűlési ellenzékben is szűkösebb idők jöttek. De Tarlóssal bizonyos kérdésekben együtt lehet működni.

Érdekes ezt öntől hallani, aki általában Tarlós legfontosabb ötleteit – zászlócsere, utcák-terek átnevezése – kritizálja.

A főpolgármester, az esetenként tapasztalható együttműködési hajlandóságával együtt, hozza a saját maga elképzeléseit, ötleteit – melyek nem feltétlenül találkoznak az LMP vagy az én értékrendemmel. Az utcanévváltozások kapcsán pont attól tartunk, hogy ilyen alapon egy új városvezetés majd visszacserélheti a neveket és így tovább.

Nem attól látszik élőnek egy város, ha vannak változások?

Értjük a jobboldal igényét, hogy ötven év után lassan ők is elnevezhessenek közterületet Budapesten, ugyanakkor nem támogatjuk az ötleteket.

Ha Elvis Presley díszpolgár lett és teret kapott, akkor talán Bibó Istvánról is elnevezhetnénk egy utcát.

Az új nevekkel van problémájuk?

Széll Kálmánhoz nem kötődnek tömegek. De nem is ez a fő baj, hanem, hogy a névcseréket nem előzte meg széles körű egyeztetés.

Az LMP kinek a nevéről egyeztetne?

Ha Elvis Presley díszpolgár lett és teret kapott, akkor talán Bibó Istvánról is elnevezhetnénk egy utcát. De hangsúlyozom, az egyeztetés Bibó esetében sem maradhatna el!

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

A zászlócserét is az egyeztetés hiánya miatt bírálták?

Somfai Ágnes frakciótársam feltette a kérdést a közgyűlésben, hogy ki tervezte a zászlót és kiderült, hogy a városvezetés. Innentől kezdve ez nem egy fővárosi zászló, hanem Tarlós István harci zászlaja. Egyeztetés nélkül nem lehet egész Budapest új szimbólumát létrehozni. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a korábbi zászlót sem érezték magukénak a fővárosiak.

Rosszul érzékeljük, hogy az erre a ciklusra lefelezett közgyűlésben kevésbé élesek a viták?

2006 után eléggé eldurvult a politikai helyzet, ráadásul a városban is komoly problémák mutatkoznak, melyek azonnali megoldást igényelnek. Ezért egy ideig türelemmel vagyunk a városvezetés felé. Látjuk, hogy elég komoly strukturális átalakításokat hajtottak végre a városban, ezekhez idő kell, igazán keményen nem is kritizáltuk őket eddig, kivárásra megyünk.

Van, amin már most látszik, hogy elfogadhatatlan az LMP számára?

Egyelőre nem tudni, hogy a holdingba tömörült rendszerekből – a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Városüzemeltetési Központ – mi lesz, mert ezek még nem álltak fel teljesen. Kérdés, hogy ennyi pénzzel, amennyit eddig beletoltak, működik-e a struktúra. De ugyanígy vagyunk a budapesti FBI-jal (Fővárosi Bűnmegelőzési Iroda) – papíron jól néz ki, de kérdés az, hogy működőképes lesz-e. Félő, hogy az újonnan alakult szervezetek védik a saját függetlenségüket, egy párhuzamos hatalom alakul ki és eltávolodnak a közgyűléstől.

Eltávolodás alatt azt érti, hogy nem látnak rá a működésükre, miközben elempésként ott ülnek a felügyelőbizottságokban?

Csak egy részükben ülünk ott. Persze a közgyűlés is megkapja a beszámolókat, de a cégek napi tevékenységére nem látunk rá. Az LMP-nek pont az átláthatóság az egyik vesszőparipája, de hiába adunk be az adatközlésre vonatkozó javaslatokat, ha a Fidesz-többség azonnal lesöpri az asztalról. Ez azért jelzésértékű. Bizonyos gyakorlatok talán mégsem változtak meg a főváros működtetésében.

Egy kétharmados fideszes többség mellett nem az LMP-t keresik meg

Ha már a transzparenciánál tartunk, fővárosi képviselőként nem keresik meg egyes cégek, hogy önmagukért lobbizzanak?

Egy kétharmados fideszes többség mellett nem az LMP-t keresik meg. Civilszervezetekkel van kapcsolatunk, főleg hasonló értékek mentén. Ez nem is baj, programunk amúgy is a közösségi tervezésre, a nyilvánosság mind szélesebb körű bevonására épül.

Jelentős nyilvánosságot kapott a Centrum Parkoló Kft.-vel vívott háborúja is. Hol tart az ügy?

Épp a múlt héten nyertünk ellenük újra. Engem a kezdetektől bosszantott a fővárosi parkolás körül kialakult korrupciós helyzet, ami a Centrum esetében egy klasszikus MSZP-Fidesz megállapodást jelentett. Egyes szocialista és fideszes kerületek csatlakoztak a Centrumhoz, majd a bevételek egy része így vagy úgy, de eltűnt. Kikértem a szerződéseiket, amelyet először válaszra sem méltattak, majd nem értették a kérdésemet, mondván bruttó vagy nettó és forintban vagy euróban érdekelnek a szerződések. Végtére is adatközlésre kötelezték a Centrumot, de most már nem állunk meg, mert csípi a szememet az utcabútortender.

Amelyiket a Fidesz és az MSZP közösen gründolt?

A választások előtt nagy egyetértésben fogadták el, és a két masszív falatot elosztották egymás közt. Az egyiket megkapta a Mahír, a másikat az Intermédia. 25 évre az Intermédia ingyen, Simicska Lajosék évi 40 millió forintért. De mondhatnám a BKV reklámfelületeinek értékesítését is.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

A Fideszből kivel tudnak a legkönnyebben szót érteni?

Nem szeretnék senkit rossz helyzetbe hozni (nevet). Bagdy Gáborral, György Istvánnal jó az együttműködésünk, információkat kapunk – ha kérünk.

A 99-es budapesti öttusa-vb győztes csapatából Sárfalvi Péter a HírTv műsorvezetője lett, Balogh Gábor pedig Orbán tanácsadója, ön pedig az LMP frakciójában ül. Összejárnak?

Amíg öttusáztunk, az öltözőben is szóba került a politika, ugrattuk egymást, de sosem vesztünk ezen össze. Az valóban érdekesen alakult, hogy mindannyian a politika közelében kötöttünk ki, de nem beszéltünk össze. SáPé azért került a HírTv-hez, mert oda vették fel és ott ragadt. Balogh pedig…ő is ott ragadt a Fideszben.
Képviselő, miniszterelnöki tanácsadó, hírolvasó Fotó: MTI

Képviselő, miniszterelnöki tanácsadó, hírolvasó Fotó: MTI

Egy egykori öttusacsapatban megvalósul a nemzeti együttműködés? Májusban épp Sárfalvinak adta át a csepeli öttusaszakosztály vezetését. Neki most könnyebb ügyet intézni?

Az egyesület vezetése csapatmunka. Én harminc évig sportoltam Csepelen, nem állhattam fel csak úgy, hogy veszem a kalapomat. A váltás egyik oka, hogy eléggé le vagyok terhelve, másrészt furcsán nézne ki, hogy egyik nap segítséget kérek Németh Szilárdtól (Csepel fideszes polgármestere), majd másnap egymásnak feszülünk a közgyűlésben.

Hogy lehet, hogy ennyi volt öttusázó van a tűz körül, még sincs tíz igazolt felnőtt öttusázó az országban?

Ebben a sportban nincs pénz, viszont sokba kerül, és nagyon időigényes. Öt számban kell jónak lennie. Csak ahhoz 10-15 év kell, hogy egy felnőtt versenyző felépülhessen. Pénz nincs benne, a megtérülése viszont eléggé kérdéses.

Az utolsó mondatot az LMP-ről is elmondhatja!

Vonzódom a nehéz feladatokhoz. Az öttusázók egy életrevaló népség, mivel nem specializálódásról szól a sportág, inkább sok mindenhez kell érteni. A politikában is segít, hogy van egy általános látásmód, kell az alkalmazkodóképesség.

Pályakép

Az idén 42 éves Hanzély Ákos öttusázóként kétszer volt csapatban világbajnok, egyszer váltóban, volt olimpián hatodik és szerzett négy EB-címet is. A sport mellett végezte el a Közgazdaságtudományi és a Testnevelési Egyetemet is.

A Lát-Kép Egyesület vezetőjeként került először kapcsolatba a várospolitikával. Főcélkitűzésük Budapest graffitimentesítése volt, melyet 2006-ban, a Demszky Gábor által kinevezett Bojár Iván András városarculati tanácsnok is felkarolt. Előbb a Nagykörutat, majd a Belvárost takarították ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik