Belföld

Adatvédelmi visszásságok a Tescónál

Információs önrendelkezési jogot sért az áruházlánc azzal, hogy három helyett harminc napig tárolja a kép- és hangfelvételeket.

A Magyar Nemzet ismerteti, hogy a vagyonvédelmi és magánnyomozói törvény ugyan lehetővé teszi, hogy a vagyonvédelem, élet és testi épség, vagy üzleti titok védelme érdekében kép- és hangfelvételt rögzítsenek, szigorú korlát ugyanakkor, hogy azokat három munkanapon belül meg kell semmisíteni. A Tescónál viszont előírás, hogy a biztonsági szolgálat által készített felvételeket harminc napig őrzik meg, ami egyértelműen sérti a törvényt – közölte a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

Szintén sérti az információs önrendelkezési jogot, ha a felvételeket azért készítik, hogy a cég a dolgozója munkavégzését ellenőrizze, esetleg éppen azért, hogy a munkaviszony megszüntetéséhez okot keressen. A szakszervezeti tájékoztatás szerint a Tescónál már erre is volt példa. A Tesco a Magyar Nemzet lapzártájáig nem reagált a szakszervezet állításaira.

Magántitok megsértése és személyes adattal való visszaélés miatt jelenleg is nyomoz a budapesti Nyomozó Főügyészség, a gyanú szerint ugyanis megfigyeltették és környezettanulmányt készíttettek a Tescónál működő KDFSZ vezetőiről és tagságáról. A Hír TV-nek a cég egyik volt biztonsági igazgatója beismerte, hogy az adatgyűjtést a felső vezetés rendelte meg, amit egy CD-re másolva juttattak el az illetékes személyzeti igazgatónak – olvasható a napilapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik