Belföld

MSZP: “Legyen a kormány az úr a háznál a bankok helyett”

Azonnali megoldást követel a kormánytól az MSZP a devizahitelesek védelmében; a szocialista párt szerint az ügyben átfogó vizsgálatra is szükség van.

“A szocialista párt azt követeli, azt kéri a kormánytól: álljon a dolgok élére, legyen ő az úr a háznál a bankok helyett” – fogalmazott Szanyi Tibor hozzátéve: a bankfelügyelettel, a Bankszövetséggel, a Magyar Nemzeti Bankkal és az európai bankfelügyelettel indítsanak átfogó vizsgálatot a szocialista párt által felvetett három kérdésben.

Mint mondta, e három kérdés az: miért hárítják át az ügyfelekre az árfolyamkockázatokat a bankok, amelyek kötelesek árfolyamfedezeti biztosítást köti a devizahitelek esetében; a bankok, amelyek Magyarországon nyújtanak hitelt, a szokásos banki költségeket miért devizában állapítják meg; valamint a bankok hajlandóak lennének-e a kamat, illetve a kamatfelár költségeket nem számítva, minden egyéb más feltételekben a szerződéskori állapothoz visszatérni?

Szanyi Tibor közölte: pártja szerint ha a három kérdésben megfelelő válasz születne, akkor a probléma nagyságrendekkel enyhülne.

A politikus szerint a kormány nem látja el szabályozási és ellenőrzési feladatát a devizahitelek területén. Az MSZP gyanúja szerint a kormány azért nem csinál semmit, és azért hagyja, hogy bankok “gátlástalanul és féktelenül szipolyozzák (…) a devizahiteleseket”, mert a bankadó a kormány számára egy olyan finom falat, amely mellett szemet huny a bankok garázdálkodása felett – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik