Belföld

A Jobbik bevette Gyöngyöspatát

A Jobbik jelöltje, Juhász Oszkár nyerte az időközi polgármester-választást vasárnap a Heves megyei Gyöngyöspatán.

A több mint 60 százalékos részvétel mellett megtartott voksoláson a politikus, aki a Jobbik helyi csoportjának vezetője is egyben, a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg, ami 433 voksot jelent. A második helyen a település jelenlegi alpolgármestere, a függetlenként induló Matalik Ferencné végzett 333 vokssal, ami 26 százalékos eredményt jelent. Eszes Tamás, a Véderő elnevezésű szervezet vezetője a negyedik helyen végzett, 134 szavazattal (10,5 százalék). A további jelöltek közül Bernáth Magdolna végzett a 3. helyen 274 vokssal, vagyis 21,4 százalékos eredménnyel. Juhász Oszkáron kívül valamennyi jelölt függetlenként indult a poszt elnyeréséért.

Az időközi választáson eredetileg nyolc jelölt indult a polgármesteri szék elnyeréséért. Az utolsó pillanatban azonban visszalépett a polgármester-jelöltségtől ifj. Farkas János a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, így csak heten pályáznak a poszt elnyerésére. A kisebbségi vezető a választási bizottságnak nem indokolta visszalépését.

Az időközi polgármester-választást azt követően írták ki, hogy április 18-án, egészségügyi okokra hivatkozva lemondott Tábi László, a 2750 lakosú település korábbi vezetője. Ugyanakkor nem cáfolta, hogy a településen kialakult feszült helyzet befolyásolta döntését.

Mátyás István, a helyi választási iroda vezetője arról számolt be, hogy az időközi választást semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg. Azt tapasztalta, hogy az emberek még aktívabbak, mint a tavaly októberi önkormányzati választás alkalmával.

Sokan éltek szavazati jogukkal a helyben élő romák közül is, sőt el voltak keseredve, ha például lejárt okmányaik miatt nem adhatták le voksukat. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a községben nyugodt a hangulat. Ugyanakkor a voksolás napján is látható volt a fokozott rendőri jelenlét. Ugyanis gyakorlatilag március eleje óta fokozott rendőri ellenőrzés van érvényben a gyöngyösi rendőrkapitányság területén. A rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben közbiztonsági szempontból semmi rendkívüli nem történt a településen.

Az eredmény kihirdetését a Jobbik szimpatizánsok lelkes ovációja fogadta. A hívek ütemes “Jobbik…Jobbik” kiáltásokkal, illetve az “adjon az isten…szebb jövőt” jelmondattal fogadták a győzelmet, majd nemzetiszínű, árpádsávos és jobbikos zászlókkal feldíszített kocsikkal dudálva indultak ünnepelni a községházáról. Juhász Oszkár villám-sajtótájékoztatóján csupán annyit mondott, hogy az igazság győzedelmeskedett, a gyöngyöspatai emberek igazságérzetének és bátorságának köszönhetően. Hozzátette, hogy hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón értékelik a polgármester-választás eredményét és akkor ismerteti programját.

Id. Farkas János, a helyi cigányvajda az eredmény kihirdetése után úgy fogalmazott: “gondolja magát a mi helyzetünkbe, tanácstalanok vagyunk”.

Nem sokkal az ereményhirdetés után Korózs Lajos szocialista politikus a Jobbik gyöngyöspatai választási győzelme kapcsán azt mondta: reméli, hogy ez felnyitja a Fidesz szemét, és megértik, hogy hallgatólagosan sem lehet támogatni a szélsőjobboldalt.

“Szociális problémákat nem lehet rendészeti eszközökkel és demagógiával megoldani. Meggyőződésem, hogy egy év múlva egy jottányit sem lesz több munkahely, jobb oktatási helyzet, erősebb szociális biztonság Gyöngyöspatán, hiába jobbikos a polgármester” – fogalmazott az MSZP országos elnökségi tagja, aki szerint az is szégyen, hogy a Véderő színeiben Eszes Tamás negyedik lett az időközi polgármester-választáson. Ezek a politikai erők nem tudnak választ adni azokra a szociális problémákra, melyekkel a települések küzdenek – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik