Belföld

Embert már nem, hajókat még mentenek a Balatonon

Az időjárás kedvezőbbre fordult, ezért pénteken már nem kellett újabb vitorlázókat menteni a Balatonról, de várhatóan még eltart egy-két napig az előző éjszaka partra segítettek hajóinak megkeresése és partra vontatása.

Aélutánra 30-40 kilométer/órára csökkent a szél sebessége a Balatonnál, és további enyhülés várható. Reggel óta nincs a vízirendészetnek tudomása bajba került emberekről, viszont sokan kértek segítséget az előző éjszaka elveszett hajóik megkereséséhez.

A vízirendészet járőrei a legtöbb felborult, homokpadra, nádasba sodródott, gazdátlan vitorlást Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő környékén látták.

A szombat reggel véget érő Kékszalag verseny vitorlázóinak zöme célba ért, vagy az előző este feltámadt és egész éjszaka tartó viharos szélben feladta a küzdelmet, így a vízirendőrök nyugodt éjszakára számítanak.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője arról számolt be, hogy közvetlen személyi mentésre már nem volt szükség a Balatonon a pénteki nap folyamán.

Mint mondta, a Kékszalag tókerülő vitorlásverseny megfelelő biztosításának és kidolgozott mentési tervének is köszönhető, hogy sem eltűnés, sem jelentős sérülés nem történt a nagyszabású rendezvényen. Hangsúlyozta, nem volt extrém az időjárás, és a szélerősség is mindvégig “vitorlázhatónak” bizonyult a felkészült versenyzők számára.

A vízirendőrök, vízimentők és rendezői motorosok csütörtök estétől péntek hajnalig 300 embert mentettek ki a Balatonból, miután megérkezett az előre jelzett viharos erejű szél. A Kékszalag vitorlásverseny 588 hajóból és több mint 3500 résztvevőből álló mezőnyéből sokan szorultak segítségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik