Belföld

Szupercellás zivatarral érkezett a hidegfront

A Nyugat-Dunántúlra viharos széllel és jégesővel megérkezett az enyhülés. Erre a területre a vihar miatt másodfokú riasztást adott ki az OMSZ.

Darányi Mariann, az OMSZ veszélyjelző munkatársa az MTI-nek elmondta, a Nyugat-Dunántúlon már voltak, és a következő órákban is várhatóak olyan heves zivatarok, amelyeket akár 120 kilométer/órás erősségű szél, három centiméter körüli jég is kísérhet.

Az OMSZ honlapján az olvasható, hogy délután és este akár szupercellás zivatar is előfordulhat. A szupercella.hu oldal tanúsága szerint Nyugat-Magyarországon már rögzítettek is ma délután ilyen jelenséget, de a vele járó vihar nagyobb kárt nem okozott, csupán esőt és borsószemnyi jeget produkált.

A szupercellák a legveszélyesebb időjárási jelenségek közé tartoznak, mert a bennük fellépő heves feláramlások miatt akár 20-30 kilométer hosszúságban elnyúló felhőtömbök jönnek létre. Ezek szinte törvényszerűen nagy mennyiségű csapadékot zúdítanak a felszínre.

A zivatarok helyszínein a hőmérséklet jelentősen visszaeshet. Ugyanakkor ma megdőlt az országos és a budapesti melegrekord is. Pakson 37,9 fok volt, ami 20 éves rekord. A fővárosban pedig több int száz éves hőségcsúcs dőlt meg. Újpesten 37,7 fokot mértek.

A hidegfront pénteken is főként a Dunántúlon mérsékli majd a hőmérsékletet, de az alföldi régióban továbbra is 27 fok felett lehet a napi középhőmérséklet. A zivatarok ugyanakkor pénteken áttevődnek keletre. A hőséggel kapcsolatban Közép-Magyarországra, a Dél Dunántúlra, valamint Észak- és Dél-Alföldre adott ki másodfokú figyelmeztető előrejelzést a meteorológiai szolgálat erre a napra.

Napos időszakokra ugyanakkor mindenhol lehet számítani. Az UV-B sugárzás ismét meghaladja az extrém szintet.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján péntekig terjedően másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik