Belföld

Pénzt követel Budapest a kormánytól

Kárpótlást vár a főváros a kórházak államosításának fejében, az erről szóló listát Tarlós István már átadta az egészségügyért felelős államtitkárnak.

A Népszabadság kérdésére a részletekről sem a városházán, sem az államtitkárságon nem kívántak nyilatkozni – olvasható a lap csütörtöki számában. “Mindkét hivatal azt írta a kérdéseinkre, hogy csak a folyamat végén avatja be a nyilvánosságot a részletekbe” – idézi a napilap a válaszokat.

A lap birtokába került dokumentum szerint Tarlós István “elvárja, hogy az állam ismerje el és fizesse meg a kórházi vagyonra eddig költött összegeket, köztük a működési ráfordításokat, az eszközpótlást. Vállaja át a kórházakkal kapcsolatos kártérítési felelősséget, a perekkel járó jogi kötelezettséget, a kórházak adósságait (ez most körülbelül 3-4 milliárdos tétel). Továbbá: kéri a kórházi ingatlan és ingó vagyon fölmérését és ellentételezését, további auditált beszámolókhoz kötné a kórházak átadását, melynek költségét szintén az állammal fizetetné ki.”

Havas Szófia, a Fővárosi Önkormányzat szakbizottságának alelnöke a Népszabadságnak azt mondta: bár ő sem ismeri a részleteket, de ha a fölsorolt tételek mindegyike szerepel a listán, akkor legalább 500 milliárdos ellentételezésre “kényszerülhet” az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik