Belföld

Kirúgták a jobbikos tanárt a romaiskolából

A párthovatartozása miatt távolították el a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola történelemtanárát. A munkaügyi bíróság szerint jogosan.

Egyebek mellett párthovatartozása miatt távolították el a miskolci Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola történelemtanárát, Jakab Pétert, aki az elmúlt évi helyhatósági választáson a Jobbik színeiben önkormányzati képviselő lett a borsodi megyeszékhely közgyűlésében – mondta maga az érintett csütörtöki sajtótájékoztatóján a megyei munkaügyi bíróság határozatát ismertetve.

Jakab Péter emlékeztetett arra, hogy az iskola igazgatója az önkormányzati választásokat megelőzően közölte vele, hogy miután a Jobbik képviselőjelöltjeként indul az önkormányzati választáson, “politikai szerepvállalása miatt” távoznia kell az intézményből. Az önkormányzati képviselő közölte: a beszélgetésről hangfelvételt készített, amelyen az iskola igazgatója elmondja, hogy a tanár szakmai munkájával és személyiségével elégedett, politikai nézeteit azonban nem tudja elfogadni.

Ezt követően fordult jogorvoslati kérelemmel a munkaügyi bírósághoz, amely a napokban jogerős ítéletet hozott.

A határozatot ismertetve elmondta: a bíró szerint a felvételen hallhatóak ellenére nem látja bizonyítottnak, hogy politikai okokból távolították el, szerinte ugyanis “úgy irányítottam a beszélgetést, hogy az igazgató kimondja azt, amit hallani akarok”.

A bíróság megállapította azt is, hogy megsértette a munkaszerződésébe foglalt – iskoláknál rendkívül ritka – titoktartási kötelezettséget akkor, amikor nyilvánosságra hozta azt, hogy az intézményt hány tanuló látogatja hivatalosan. Annak ellenére gondolta ezt a bíró, hogy az intézmény az adófizetők pénzéből működik, másrészt az adat megtalálható az iskola internetes oldalán is – tette hozzá.

“Az igazságszolgáltatás szerint elfogadható magyarázat a kirúgásomra az az indok, hogy a cigányságban a Jobbik nevének említése félelmet kelt” – fogalmazott Jakab Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik