Belföld

Több vallási közösséget sokkolt az új egyházi törvény

Sem az iszlám, sem a metodista felekezetet nem ismerte el egyelőre az új jogszabály.

Csernák István, a mintegy kétezer tagot számláló Magyarországi Metodista Egyház szuperintendense az MTI-nek azt mondta: “sokkolta” őket, amikor megtudták, nincsenek az elismert felekezetek között, ugyanakkor az új jogszabályt “fontosnak és szükségesnek ítélik”, mert “kiszűri a bizniszegyházakat”.

Beszámolt arról, hogy szerdán tárgyalt Szászfalvi László államtitkárával, aki támogatásáról biztosította egyházi bejegyzésüket. Ennek megfelelően a lehető leghamarabb benyújtják irataikat elismert egyházzá nyilvánításukhoz.

Csernák István kiemelte: tudják, hogy a törvény “nem ellenük szól”, ezért sértődöttséget sem éreznek amiatt, hogy első körben kihagyták őket az egyházak közül.

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke az MTI-nek azt mondta: “megdöbbentek” arra a hírre, miszerint nem szerepelnek az elismert egyházak között, de tudomásul vették a döntést. A kormányzat képviselőivel tárgyalva azonban “megnyugtatták” őket, hogy megfelelnek a törvény által támasztott kritériumoknak – közölte.

Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy “még az idén biztosan be kell kerülniük” az elismert egyházak közé.

Balogh Zsolt, a Magyarországi Karma – Kagyüpa Buddhista Közösség ügyvezetője értetlenségének adott hangot, hogy az utolsó pillanatban több ponton megváltoztatták a törvénykoncepció szövegét. Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy most nem kerültek be az elismert egyházak közé, minden feltételnek eleget tesznek, ezért mihamarabb szeretnék beadni a bejegyzéshez szükséges iratokat.

A kedd hajnalban elfogadott új egyházi törvény értelmében az Országgyűlés egyelőre 14 felekezetet ismert el egyházként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik