Belföld

A kukázásról tartanak népszavazást Józsefvárosban

Az ombudsman szerint a aggályos a guberálás tiltása. A polgármester megkérdezné a kerületi lakosok véleményét is.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kedden közleményben jelezte: szerinte a guberálás szabálysértéssé nyilvánításával és szankcionálásával a józsefvárosi önkormányzat aránytalanul korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jogait. Szabó Máté azt írta: felkérte a helyi képviselő-testületet, hogy 60 napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a kifogásolt rendelkezéseket.

Kocsis Máté polgármester ugyanakkor jelezte: nem kaptak hivatalos tájékoztatást a biztostól, így felkérést sem. A polgármester szomorúnak nevezte, hogy a sajtóból kellett értesülnie az ombudsman véleményéről. A városrész vezetője úgy fogalmazott, “megismertük az ombudsman véleményét, szeptember 25-én, a népszavazáson pedig meg fogjuk ismerni a józsefvárosiakét”.

Kocsis Máté közlése szerint a helyi népszavazást ellenzéki aggályok miatt írták ki. “Ha a kerület úgy dönt, hogy támogatja a bírságolást, akkor erőteljesen fogunk fellépni a szabálysértők ellen” -– tette hozzá. A polgármester elmondta: kezdetben volt, akit ténylegesen pénzbírságra ítéltek, ugyanakkor – véleménye szerint – a népszavazás végeredményének ismerete nélkül nem volna tisztességes folytatni a bírságolást.

A józsefvárosi képviselő-testület 2010. december 15-én döntött arról, hogy idén január 1-jétől szabálysértésnek minősül a kukázás a kerületben, az elkövetőkre pedig pénzbírságot szabnak ki. A polgármester akkor azzal indokolta a tilalom bevezetését, hogy a szeméttárolók tartalmának kiszórása köztisztasági és közegészségügyi szempontból is kifogásolható. Az indítványban azt is jelezte: a tilalom az elkövető személyek védelmét is szolgálja, hiszen az ismeretlen eredetű szemétbe nyúlás baleset- és fertőzésveszélyes. Emellett sérülhet az állampolgárok magán- és levéltitokhoz való joga is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik