Belföld

Tarlós több pénzt adna a tűzoltóknak

Csaknem 167 millió forint többletforrást kaphat a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja Tarlós István indítványát.

Tarlós István főpolgármester indítványa szerint az idén több mint 500 millió forintból gazdálkodó tűzoltóság első öt hónapban tapasztalt fedezethiánya az év hátralévő időszakában is fennáll. Ennek okai között említi, hogy a járművek üzemeltetéséhez meghatározott költségvetési normatíva évek óta nem változott; a minimálisan készenlétben tartandó szerállomány átlagéletkora 12 év, de van 34 éves gépjármű is a rendszerben. Hozzáteszi: az energiaárak folyamatos növekedését évek óta nem követi a laktanyák üzemeltetéséhez, fenntartásához és egyéb intézményi kiadásokhoz meghatározott támogatás.

A főpolgármester jelzi azt is, hogy felkérte a szervezet parancsnokát: dolgozzon ki likviditási tervet az év végéig tartó időszakra. Ezt várhatóan augusztusban tárgyalja majd a közgyűlés.

Tarlós István azt javasolja, hogy a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság alapműködésének támogatására biztosított céltartalékot, amelynek összege 166 802 millió forint, utalják át a szervezetnek. A többletforrás a második és harmadik negyedévben várható forráshiányt részben pótolja, megakadályozza a 60 napon túli tartozásállomány keletkezését, illetve fedezetet nyújt a rendkívüli események kapcsán felmerülő kiadásokra – derül ki az előterjesztésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik