Belföld

Feltárulhatnak a kémügy titkai?

A dokumentumok titkosításának feloldását kezdeményezi a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

Vadai Ágnes, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke azt kezdeményezi, hogy oldják fel a volt titkosszolgálati vezetők ügyében rendelkezésre álló dokumentumok minősítését.

Az MSZP-s politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az állam elleni bűncselekménnyel vádolt egykori titkosszolgálati vezetők ügyét az elmúlt egy hét találgatásai még homályosabbá tették. Annak érdekében, hogy a közvélemény világosan lásson a harmadik köztársaság történetének legsúlyosabb államellenes bűncselekményével összefüggő gyanúsításokban, szükséges az ügy részleteinek nyilvánosságra hozatala – közölte Vadai Ágnes.

Hozzátette: szükséges a nyilvánosság ereje a polgári titkosszolgálatok szakmai becsületének védelmében is, ezért hétfőn levélben fordult Bolcsik Zoltánhoz, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatójához, Balajti Lászlóhoz, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójához és Bánhegyi Gábor megbízott katonai főügyészhez, hogy az ügyben rendelkezésükre álló dokumentumok minősítését oldják fel.

A szocialista politikus kezdeményezte továbbá, az adatvédelmi biztos indítson eljárást annak megállapítására, hogy indokolt-e az ügyben keletkezett közérdekű adatok minősítése, és szükség esetén kezdeményezze a minősítések felülvizsgálatát. Pintér Sándor belügyminisztert és Martonyi János külügyminisztert pedig arról kérdezte Vadai Ágnes, hogy elrendeltek-e bármilyen vizsgálatot az irányításuk alá tartozó nemzetbiztonsági szolgálatoknál.

Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány korábbi titokminiszterét és Galambos Lajost, a polgári elhárítás volt vezetőjét kémkedéssel, Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség. Szilvásyt és Laborcot szabadlábra helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa, Galambos Lajost pedig házi őrizetbe.

A nemzetbiztonsági bizottság korábbi ülésén az üggyel kapcsolatban elhangzottakat 2089-ig titkosították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik