Belföld

Budapesten is érezték a reggeli földrengést

Az előzetes adatok szerint 3,7-es erősségű földmozgás volt Magyarországon nem sokkal reggel 8 óra után.

A rengés központja Oroszlánytól délkeletre lehetett – tette közzé térképén a foldrenges.hu oldal. A rengést a fővárosban is érezni lehetett, a legtöbb lakossági telefonhívás Tatabányáról és Budapestről érkezett – mondta a hvg.hu kérdésére Tóth László, a Magyarország Földrengési Információs Rendszert is működtető Georisk Földrengés Mérnöki Iroda vezetője.

A rengés a szakember szerint 3,7-es erősségű lehetett. Egy ilyen földmozgás már az épületekben is kárt okozhat, főképp kisebb vakolatomlások formájában – mondta az iroda vezetője.

Oroszlány önkormányzatának tájékoztatása szerint a földrengés epicentruma Gánt és Csákvár között volt. Az első, gyors kárfelmérés szerint a közintézmények működésében sem okozott zavart a rengés. A város polgármestere, Takács Károly úgy ítélte meg, hogy egyelőre nem szükséges a helyi védelmi bizottság összehívása.

A környező településeken élők pohárcsörömpölésen és a bútorok kisebb elmozdulásán kívül egyebet nem érzékeltek a jelenségből.

Hazánkban utoljára január 29-én volt csaknem ugyanitt földrengés, amit szintén lehetett érezni Budapesten is. Az akkori földmozgás a szakemberek mérései szerint 4,7-es erősségű volt és 38 másodpercig tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik