Belföld

A szavazók tűrésküszöbét tágítja a Fidesz

A Jobbik szerint a Fidesz választási reformja a kompenzáció eltörlésével még igazságtalanabbá tenné az eddig is aránytalan választási rendszert.

Dúró Dóra, a párt szóvivője közleményében írja, a választási rendszer “ilyen mértékű eltorzítását a Fidesz sem gondolhatja komolyan”, hozzátéve, hogy a Fidesz legújabb javaslatának célja bizonyára csak az ellenzék és a szavazók “tűrésküszöbének tágítása”.

A Jobbik szerint éppen a választási rendszer arányosítására lenne szükség a német modell magyarországi meghonosításával, amely az egyéni választókerületek megtartásával biztosít a választók szavazatarányának megfelelő parlamenti összetételt.

Dúró Dóra hangsúlyozza: a töredékszavazatok eltörlése azt jelentené, hogy a nem győztes egyéni jelöltekre adott szavazatok teljes egészében elvesznek, ami így “a jelenleginél is igazságtalanabb”, a választók valódi akaratát nem tükröző eredményt hozna. Ezzel a szabályozással csak a Fidesz jár jól, “a győztes mindent visz elve alapján a mindenkori ellenzék parlamenti súlya szimbolikussá válna a túlhatalommal szemben.”

Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő szombaton jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, amelyben az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne, és eltörölnék kompenzációs listát. A tervek szerint megmaradna pártokra vonatkozó ötszázalékos bekerülési küszöb, de újdonság, hogy az induláshoz a jelenlegi 750 helyett 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik