Belföld

Ismét népszavazást akar az LMP

A most benyújtott kérdések a felmondást, az álláskeresési járadékot, a próbaidőt, a tankötelezettséget, a túlórákat, a szabadságot, valamint a nyugdíjat érintik.

Az LMP pénteken újra benyújtotta az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a testület által korábban elutasított, de azóta újrafogalmazott népszavazási kérdéseit –– jelentette be Schiffer Andrással közös budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Az LMP most kilenc témában tizenhat, a munkavállalói jogokról szóló kérdést adott be az OVB-hez.

Karácsony Gergely hozzátette, az Alkotmánybíróságon (AB) megtámadják az OVB döntését, amellyel júniusban elutasították a kilenc kérdésüket, mert véleményük szerint a jelenlegi jogszabályok alapján ezekben is ki lehetett volna írni a népszavazást.

Az LMP eredetileg májusban kezdeményezett népszavazást, a tíz témakör közül az Országos Választási Bizottság egyedül az alapszabadság kiadásának szabályozására vonatkozó felvetéseket hitelesítette.

Schiffer András arra hívta fel a figyelmet, az LMP pénteken, az Alkotmánybíróságon azt a két határozatot is megtámadta, amelyekben az OVB a javukra döntött. Ezt a lépésüket azzal magyarázta, hogy az Országos Választási Bizottság indoklása szerinte “finoman szólva nem volt koherens”, olyan érvekkel nem engedte át az összes többi kérdésüket, amilyennel átengedte a szabadságolásra vonatkozót. A frakcióvezető hozzátette, éppen ezért azt szeretnék, ha az Alkotmánybíróság hozna döntést az összes kezdeményezésük esetében.

A frakcióvezető hangsúlyozta, szeretnék, ha jövőre már megtartanák a népszavazást, mert a “Fidesz gazdaság- és társadalompolitikája arról szól, hogy munkahelyteremtés címén éhbérért akarnak embereket piramisépítkezésekre kihajtani”.

Az újrafogalmazott és most benyújtott kérdések többek között a felmondást, az álláskeresési járadék mértékét, a próbaidőt, a tankötelezettséget, a túlórákat és a szabadságot, valamint a nyugdíjjogosultságot érintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik