Belföld

Gyurcsány: a pártvezetés beismerte vereségét

A poltikus szerint a cél nem változott: a Demokratikus Koalíció új pártot szeretne az MSZP-ből formálni a pártszavazás után.

Gyurcsány Ferenc az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform tagjaihoz írt levélben köszönte meg a közelmúltbeli pártszavazáson való részvételt. A dokumentumban a volt kormányfő azt írja, visszafogottan kíván fogalmazni, jelzők nélkül.

“A szavazók hatalmas többsége azt üzente, hogy elégedetlen a jelenlegi helyzettel és változást akar. Az igenek hatalmas száma túlmutat a konkrét kérdéseken, mi egy sokkal általánosabb üzenetet olvasunk ki azokból: “mozduljon meg végre az MSZP és legyen erős, hiteles rendszerellenzéke Orbán világának” – olvasható a levélben.

Mint írja, tapasztalták, hogy “hatalmas ellenszél volt”, pártvezetők sokasága buzdított a távolmaradásra, protestált saját inaktivitásával. “Mi ezt szégyenteljesnek gondoljuk” – közli Gyurcsány Ferenc, aki szerint akik így beszéltek, nem a baloldal valódi érdekeit szolgálták.

“Úgy látjuk, hogy a pártvezetés beismerte a vereséget, amikor azt ígérte, hogy a szavazáson feltett kérdések vissza fognak köszönni az új alapszabályban” – írja, jelezve: a napokban összeül a Demokratikus Koalíció vezetése, hogy elemezze a helyzetet, és ajánlásokat, javaslatokat fogalmazzon meg. A végső cél nem változott: új pártot szeretnénk az MSZP-ből formálni: “a Demokratikus Koalíció az MSZP legbefolyásosabb belső erejévé vált”.

Az MSZP választási bizottsága egyébként érvénytelennek és eredménytelennek találta a pártszavazást. A jegyzőkönyv szerint 9202 párttag adta le szavazatát, 9122-en voksoltak érvényesen, és a feltett hat kérdés mindegyikében 80 százalék körüli volt az igen szavazatok aránya, vagyis azok száma minden esetben 7150 és 7500 között alakult. A tájékoztató alapján az MSZP-ben a pártszavazás befejeztével 31 286 tagot tartanak nyilván, a voksolás eredményességéhez pedig az kellett volna, hogy egynegyedük, azaz 7822 párttag azonosan voksoljon. Ehhez azonban néhány száz szavazat hiányzott. A Demokratikus Koalíció korábban azt közölte, szerintük az MSZP taglétszámáról közölt adatok valótlanok.

A június 22-e és 28-a között megrendezett voksoláson az MSZP tagjai arról határozhattak, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Eldönthették, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, és azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya volt, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is dönthetett, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik