Belföld

Már 39 táborozó gyermek van kórházban hasmenéssel

Még nem tudják, mi okozta a tömeges fertőzést. A helyi tisztifőorvos szerint nincs ok az aggodalomra.

Már 39 beteg gyermek került kórházban azok közül, akik szerdán lettek rosszul egy káptalanfüredi nyári táborban a Balatonnál. A fiatalokat Veszprémbe és Ajkára szállították. A táborvezetőt a rendőrség kihallgatta, szerinte csak egy kisebb fertőzésről van szó. Elképzelhető, hogy tojásleves okozta a megbetegedéseket – számolt be a TV2 Tények csütörtökön reggel.

Bujdosó László, megbízott tisztifőorvos a műsorban telefonon elmondta: a rosszul lett gyermekek hányásra, hasmenésre panaszkodnak főleg, de enyhe láz is előfordul.

Hozzátette: egyértelműen nem lehet megmondani, hogy milyen kórokozó miatt alakult ki a fertőzés, ezt csak a laborvizsgálatok után lehet majd biztosan kijelenteni. Az előzetes eredmények már csütörtökön délelőtt meglesznek. Pánikra, aggodalomra nincs ok – jegyezte meg.

Bujdosó László közölte: a tábor konyháját az állategészségügyi hatóság vizsgálja. Kisebb hiányosságok voltak, de ezek valószínűleg nem játszottak közre a fertőzésekben. Tájékoztatása szerint a tábor konyhája nem üzemel.

Rácz Jenő, a veszprémi kórház igazgatója szerint 13 gyermek került hozzájuk. Gyomorrontással, hasmenéssel kezelik őket. A tüntetek alapján szerencsére könnyebb kategóriába tartozó, vírusos eredetű fertőzésről van szó, amely calici tüneteihez hasonlít, valószínű, hogy nem szalmonella – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik