Belföld

LMP a bérrabszolgákról

A kormánynak a héten meghozott és a jövőben tervezett döntéseiből az LMP azt a következtetést vonja le, hogy a kabinet „bérrabszolgákat kíván csinálni a magyar munkavállalókból”.

Kaufer Virág szerint ezt jelenti, hogy a Munka törvénykönyvének módosításakor a parlament a túlórabérek és a szabadságok kiadását a munkaadók kezébe adta. Emellett háromról hat hónapra növelték a próbaidő lehetséges időtartamát – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, a kormány „szétverte” az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, amivel szintén a munkavállalók jogait csorbítják és a szociális biztonságot csökkentik. Ahhoz, hogy többen tudjanak dolgozni, egy rugalmas és biztonságos, az európai uniós normák alapján működő munkaerőpiacra lenne szükség – vázolta pártja elképzelését. Ehhez viszont azt várják, hogy a kormány megteremtse a rugalmas munkavégzés lehetőségét, vagyis azt, hogy a kisgyermeket nevelők és a megváltozott munkaképességűek életmódjuknak megfelelően tudjanak dolgozni – tette hozzá.

Az LMP egyúttal azt is szeretné, hogy az uniós normák alapján növeljék meg azokat a munkaerőpiaci forrásokat és szolgáltatásokat, amelyek segítik a munkába való visszaállást. Az ellenzéki párt a munkaerőpiaci alapban a munkaadóknak is segítséget nyújtana, mert – Kaufer Virág szavai szerint – sokszor ők sincsenek felkészülve arra, hogy a kisgyermekeseket vagy a megváltozott munkaképességűeket fogadni tudják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik