Belföld

A BRFK nem tud a XII. kerület és az amerikai követség jogvitájáról

A vita tárgya a Zugligeti úti rezidencia előtti parkoló. A kerület annak megnyitását követeli, a külképviselet szerint ez a rendőrségre tartozik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtöki tájékoztatása szerint sem a XII. kerületi önkormányzat, sem az amerikai nagykövetség nem jelezte hivatalosan nekik, hogy bármilyen polgári jogi jogvita van közöttük a Zugligeti úti rezidencia előtti területtel kapcsolatban.

Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere korábban blogjában számolt be arról, hogy a nagykövetség nem akarta újrakötni a decemberben megszűnt, az önkormányzattal kötött szerződését a nagykövetségi rezidencia előtti közterületre, a parkolót ennek ellenére “elkerítéssel foglalja”. Jelezte azt is, hogy a nagykövetség hónapok óta válaszra sem méltatja a megkereséseket. A kerület azt várja a külképviselettől, hogy vagy nyissa meg a Zugligeti úti rezidencia előtti területet a köz számára, vagy hosszabbítsa meg a vonatkozó közterület-foglalási szerződést, a fennálló féléves tartozását pedig mindenképpen rendezze – közölte az alpolgármester az MTI-vel.

Az amerikai nagykövetség azt közölte az MTI-vel, hogy szerintük a nagyköveti rezidencia előtti terület nem tartozik a fennhatóságuk alá. Az Egyesült Államok diplomáciai képviselete hozzátette, hogy a területre való bejutással kapcsolatban a rendőrség adhat felvilágosítást.

Az MTI megkeresésére a BRFK csütörtökön tudatta: azt a tényt, hogy a nagykövetség és a kerületi önkormányzat között milyen polgári jogi jogvita van, hivatalosan egyik fél sem jelezte a BRFK-nak, és valószínűleg a közút kezelőjének, a fővárosi önkormányzatnak sem, ezért ameddig a jelzőtábla tiltja a behajtást, a felállított őrnek kötelessége ennek érvényt szerezni.

A rendőrség kitért arra is: a diplomáciai objektumok őrzésével kapcsolatos feladatokat kormányrendelet szabályozza. Az Egyesült Államok nagykövetségét és nagyköveti rezidenciáját mind a korábbi, mind a mai hatályos jogszabály szerint felállított őrséggel kell őrizni. A követség előtt felállított rendőr objektumőrzési feladatot lát el – tették hozzá.

A közlemény szerint a behajtás a parkolóba teljesen független a követségi objektum őrzésétől, más polgárjogi jogi szerződéstől, ezért – ameddig az épület biztonsági kategóriába sorolása nem változik – továbbra is ott lesz a felállított őrhely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik