Belföld

Szilvásy szivárogtatását vitatták a tárgyaláson

Adatvédelmi biztos és informatikai szakértő meghallgatásával folytatódott Szilvásy Györgynek és az UD Zrt.-ügy többi vádlottjának tárgyalása. A nyári szünet után szeptemberben Csányi Sándor forrósíthatja fel a hangulatot a tárgyalóteremben.

Joóri András adatvédelmi biztos és egy informatikai szakértő meghallgatásával folytatódott szerdán Szilvásy György és vádlott-társainak ügye. Az UD Zrt. vezetői és fideszes képviselők közötti beszélgetések lehallgatását tárgyaló eljárás során most egyes dokumentumok anonimitásával, illetve annak hiányával kapcsolatban kérték ki a szakértők véleményét. Ilyen például a Csányi Sándor OTP vezérigazgató és Tóth János UD Zrt. vezető közötti telefonbeszélgetések anyaga, vagy az a papírlap, amit állítólag Herényi Károly adott át Tombor Andrásnak, Almássy Kornél bizalmasának és amelyen felvételek nyilvánosságra hozásával fenyegették meg az MDF elnökségi posztjáért induló politikust, ha nem lép vissza.

A szerdai tárgyalási napon mind a négy vádlott megjelent. Jelen volt Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere, Tóth Károly volt szocialista képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság egykori tagja, Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke, valamint Herényi Károly az MDF volt frakcióvezetője. Az első- és másodrendű vádlottak elsősorban az fideszes képviselők és az UD Zrt. vezetői közti telefonbeszélgetések lehallgatásának jogszerűsége és személyes adatok illetéktelen kezelése miatt állnak a bíróság előtt, Dávid és Herényi pedig az MDF belső harcaiban felhasznált hangfelvételek nyilvánosságra hozatala miatt.

Joóri András adatvédelmi biztos szerint, ha nem is egyértelműen
történt személyes adat közzététele, mindenesetre aggályos már önmagában az is, hogy a nemzetvédelmi bizottság egyik ülésén Szilvásy György javaslatára kiosztották a lehallgatott hangfelvételeket tartalmazó cédéket, holott a biztos szerint a célnak az is megfelelt volna, ha csupán lejátsszák azokat. A cédék további útja innentől fogva követhetetlenné vált a biztos szerint.

A sajtóban megjelent Tóth János és Csányi Sándor közötti beszélgetés leiratának kiszivárogtatása elsősorban akkor bizonyulhat bűncselekménynek, ha a beszélgetésből egyértelműen kiderül, hogy kik vettek részt benne. Ugyanez a helyzet a papírlappal, amit Tombor Andrásnak, Almássy Kornél bizalmasának adtak át, és amelyben állítólag az elnöki jelöléstől való visszalépésre kényszerítették Almássyt. Ha kiderül, hogy a lapon egyértelműen Almássyra történt utalás, akkor bizonyítást nyerhet a személyes adatok nyilvánosságra hozatala.

A tárgyalás a nyári szünet miatt csak ősszel folytatódik. Akkor Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója is megszólal az ügyben. Információink szerint az állítólag annak idején Almássy Kornél mögött álló, a Tóth Jánossal folytatott beszélgetésben csak „elnök úrként” szereplő bankvezér kemény mondanivalóval készül, mert Dávid Ibolya állítólagos zsarolási próbálkozásai rendesen kiütötték nála a biztosítékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik