Belföld

Szijjártó: Magyarországgal nem lehet szórakozni

Strasbourgban mindenki tudta, hogy a magyar elnökség sikert sikerre halmozott - véli a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter kedden a HírTV Rájátszás című műsorában azt mondta, hogy azért is változott az év eleje óta a hangulat az EP-ben, mert akik januárban “azt hitték, hogy büntetlenül lehet szórakozni Magyarországgal, azok most kétszer meggondolták, hogy eljöjjenek-e és még többször meggondolták, hogy felszólaljanak-e“.

Felhívta a figyelmet, hogy akik „akkor nagyon harcosak voltak”, azok közül csak a zöldpárti Daniel Cohn-Bendit szólalt fel, mert a többiek „megkímélték magukat attól”, hogy újra világossá tegyék a számukra, „Magyarországgal szórakozni nem lehet, vagy ha Magyarországot támadják, a magyar miniszterelnök határozottan kiáll az országért és visszaveri ezeket a támadásokat”.

95 százalékban teljesültek a vállalások – értékelte a politikus az elmúlt fél évet. Hozzátette, csak azért nem 100 százalékban, mert vannak olyan kérdések, például a gazdasági kormányzásé, amelyeket az elnökség elvitt a falig, de innen kezdve a nagy tagállamok megállapodásain múlik, hogy ezeket követi-e a döntés.

A miniszterelnöki szóvivő hajánál fogva előrángatott érvelésnek nevezte Daniel Cohn-Bendit azon kijelentését, hogy az elnökség szakmailag jól teljesített, de ez nem igaz a politikai vonalra. Mint mondta, ha a miniszterelnök nem tette volna oda magát különböző ügyek mellé, akkor azokban nem sikerült volna eredményeket elérni.

Annak kapcsán, hogy Daniel Cohn-Bendit élesen támadta a Klubrádió frekvenciájának “elvételét”, Szijjártó Péter azt mondta, innen kezdve teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar baloldal kérésére a nemzetközi baloldal indított támadást januárban Magyarország ellen.

Semmi jelentősége nincs annak, hogy az Európai Parlament baloldali képviselői mit gondolnak a magyar alaptörvényről – reagált az EP keddi, az alaptörvényt bíráló határozatára. „Kevesek ők ahhoz, hogy megmondják azt a magyar embereknek, mi legyen benne a magyar alkotmányban” – jelentette ki Szijjártó Péter, aki hozzátette, büszkék az alaptörvényre. Azt is kevésbé fontosnak nevezte, hogy az Európai Parlament mit fog gondolni a sarkalatos törvényekről, mert azokat az alaptörvénynek és a magyar emberek akaratának megfelelően fogja meghozni a magyar parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik