Belföld

Nincs kőbe vésve a felsőoktatási jelentkezés

A felsőoktatási felvételiben a jelentkezések sorrendjét még egy napig módosíthatják a jelentkezők. A 2011 szeptemberében induló képzésekre pályázóknak arra is csak egy napjuk van már, hogy a még hiányzó dokumentumok – érettségi vagy épp nyelvvizsga bizonyítvány – másolatát benyújtsák.

Július 7-ig lehet benyújtani azokat a dokumentumokat – bizonyítványmásolatokat, igazolásokat a különböző jogcímen szerzett többletpontokról –, amelyeket a diákok nem csatoltak a februári jelentkezési határidőig beadott jelentkezésükhöz, vagy amelyeket időközben szereztek meg.

Ilyen lehet például a nyelvvizsga-, illetve érettségi bizonyítvány vagy a felsőfokú oklevél. A módosítási kérelmek benyújthatók postai úton, de elektronikusan is az e-felvételi segítségével. A később benyújtott kérelmek, dokumentumok nem vehetők figyelembe a felvételi során – közölte az Educatio Nonprofit Kft.

Ponthatárok az fn-en

A hivatalos ponthatárok 2011. július 21-én este derülnek ki, amelyek a Felvi.hu mellett az fn.hu-n is olvashatók lesznek.

A tavalyi ponthatárokat itt találja!

Lehetőleg jól olvasható, A/4 formátumú a másolatokat várnak, emellett fel kell tüntetni a jelentkező nevét, személyes adatait, illetve a 12 jegyű felvételi azonosító számát. Ezek a dokumentumok azért fontosak, mert a felvételi pontszámítás során csak a megfelelő igazolás másolatának beérkezése után érvényesítheti a jelentkező a többletpontokat. A dokumentummásolatok pótlásáról bővebb információ a felvételi tájékoztatóban olvasható.

Mit lehet módosítani?

A jelentkező kérheti a felvételi rendszerben rögzített adatainak módosítását, ha a feldolgozás során adatrögzítési hiba történt, illetve ha adatai időközben megváltoztak – például férjhez ment, ezért más lett a neve. A módosításhoz formanyomtatványokat, illetve segítséget a Felvi.hu Kérvénytárában.

Csütörtökig lehet a jelentkezéskor megadott intézmények, szakok sorrendjén is változtatni. Erre minden jelentkezőnek csak egyszer van lehetősége. Új jelentkezési helyet nem lehet felvenni, azonban a 2011. február 15-i jelentkezési határidőig megjelölt képzési hely(ek) visszavonására, törlése megengedett. Ezt azoknak érdemes megtenni, akik a jelentkezés után döbbentek rá, hogy valamelyik intézménybe, szakra mégsem szívesen járnának.

Érdemes tudakozódni, hiszen ha az adott egyetemen, főiskolán az általunk választott szakra túlságosan kevesen jelentkeztek, akkor nem biztos, hogy valóban el is indul a képzés szeptemberben. Ekkor érdemes hátrébb tenni ezt a szakot, hiszen ha a pontszám alapján be is jutna a felvételiző, elképzelhető, hogy nem kezdheti el a félévet. Ha pedig valaki az előzetes alkalmassági vizsgán nem felelt meg, akkor is érdemes átrendezni a jelentkezéseket, és a legvégére tenni (vagy törölni) azt, ahová eleve reménytelen a bejutás.

Így nyújtható be:

Az adatmódosítás és dokumentumpótlás megoldható postai úton az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre elküldve, vagy pedig az e-felvételi felületén. Utóbbi azok számára is használható, akik februárban jelentkezési lapon nyújtották be a jelentkezésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik