Belföld

Csontvázak elleni akció zajlik a fővárosban

A Fidesz budapesti frakcióvezetője szerint nehéz lesz leszámolni az örökséggel: új zászló hamarabb lesz, mint BKV-átalakítás.

Százmilliárdokból frissítik a következő 3-4 évben Budapest villamos- és trolibuszállományát – ezt válaszolta Németh Zoltán, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője (a képen balra) az Indexnek arra a kérdésére, hogy a Budapesti Közlekedési Központ mely tervei valósulnak meg az következő időszakban.

A politikus ide sorolta még a bérbringarendszer kialakítását, az 1-es és 3-as villamosvonalak meghosszabbítását és a csepeli-budafoki komp újraindítását is.

Ezzel együtt Németh szerint sok „csontvázat” örökölt Budapest új vezetése elődjétől, ide sorolta az Alstommal kötött metrószerződést és budaörsi buszsávot (amelyre korábban a Fidesz is rábólintott).

„Azt sejtettük, hogy sok csontváz lesz a szekrényekben, de hogy ennyi, az még az elképzeléseinket is felülmúlta. De amit a programunkban megígértünk, azt elkezdtük” – mondta Németh Zoltán az Indexnek.

A frakcióvezető úgy látja, a szimbolikus és a valóságos változásokra is megkapták a felhatalmazást a választóktól, csak az előbbieket gyorsabban, míg az utóbbiakat fokozatosan lehet véghezvinni. Ezzel kapcsolatban az új zászló megtervezését hasonlította a BKV átalakításához.

„A nemzet fővárosa programot valósítjuk meg. Ezért úgy gondolom, egy irányba kell húzzon a frakció. Támogatni kell a megvalósításban a városvezetést. Ilyen módon értelemszerűen Tarlós István mögött kell állnunk” – jelentette ki Németh Zoltán.

A főváros közigazgatásának átalakításáról elmondta, hogy az a verzió tetszene neki, ha megmaradna a fővárosi szint és a kerületi szint, de bizonyos feladatokat átcsoportosítanának. Megjegyezte, hogy összességében mindez rendkívül nagy munka. Példaként a parkolás egységesítését hozta föl.

Arra a kérdésre, hogy sérültek-e a Fideszhez közel álló gazdasági körök érdekei a vezetőváltással, a politikus azt felelte: mikor a „csontvázakkal” próbáltak kezdeni valamit, akkor valóban sérültek érdekek. A főváros vagy cégei számára előnytelen szerződéseket nem hagyták életben, de úgy gondolja, hogy ezek lépések a „másik oldalhoz” tartozó érdekeket sértették.

Fehér könyvbe írta a problémákat a városháza

A főváros 50 legsúlyosabb problémájáról állított össze úgynevezett fehér könyvet a Városháza. A cél, hogy bemutassa, milyen állapotban kezdte meg a munkát az új városvezetés – jelentette be Tarlós István főpolgármester szerdán.

A gyűjteményben adatok és tények szerepelnek, “neveket, konkrét személyekre vonatkozó vádakat senki ne keressen benne” – tette hozzá.

A fehér könyv tartalmát két újságban és a főváros honlapján is közzéteszik, emellett nyomtatott példányt kapnak belőle közéleti személyiségek, újságírók, politikusok és politológusok.

A főpolgármester jelezte: a füzet a városháza nyomdájában készült és “egy fillérbe sem került”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik