Belföld

Őrizet után bíróság előtt Szilvásy

Szilvásy György, Gyurcsány Ferenc egykori titokminisztere elsőrendű vádlottként jelent meg ma a bíróság előtt hétvégi őrizetbe vételét követően. Lehallgatások, orosz kapcsolatok, kémkedés.

Szilvásy György péntek esti őrizetbevételét követően kedden jelent meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt. A volt titokminiszter az UD Zrt.-ügyben elsőrendű vádlottként vett részt a tárgyaláson, ahol titkosszolgálatok által megfigyelt és lehallgatott fideszes képviselők beszélgetései, nemzetbiztonsági bizottsági ülések és Tóth Károly volt szocialista képviselő spontán beadványai tarkították a tárgyalást.

Gyurcsány Ferenc egykori titokminiszterén kedden már látszódott a múlt hét végétől hétfő délutánig őrizetben töltött idő. Rajta kívül megjelent Tóth Károly volt szocialista képviselő is, másodrendű vádlott, aki az események alatt a nemzetbiztonsági bizottság tagja volt. Ő mindenképpen mentelmi jogának figyelembevételéről kívánta meggyőzni a bíróságot egy Polt Péter által 2003-ban a mentelmi jogról tartott előadás leiratával.

A lehallgatás és a megfigyelés is kedvelt sport

A vád szerint Szilvásy minisztersége idején több fideszes képviselőt lehallgattak kielégítő indokok nélkül, majd ezeket a felvételeket a törvényben meghatározott gyakorlattal ellentétben nem semmisítették meg, dacára annak, hogy bűncselekmény megvalósulására való utalás nem volt rajtuk, sőt, a felvételek tartalma kikerült a sajtóhoz is.

Szilvásy György most azzal próbált védekezni 2008-as fideszes sajtótájékoztatókról szóló bejátszásokra is hivatkozva, hogy a hangfelvételeket nem ő szivárogtatta ki, hanem éppen Répássy Róbert és Szijjártó Péter tárta a nagy nyilvánosság elé, igaz, az érintettek (Demeter Ervin, Kövér László) beleegyezésével ezen sajtóesemények alkalmával. Ám a médiát több másik hangfelvétel is bejárta annak idején, többek között egy Csányi Sándorral, az OTP bankigazgatójával folytatott beszélgetéséé is, melyek nyilvánosságra hozatala már egészen más utakon történt.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

A vád tehát ezeknek a hangfelvételeknek a kiszivárogtatásával látja megvalósulni a bűncselekményt, továbbá abban, hogy a felvételek még egyáltalán léteztek, hiszen az előírások alapján azokat már régóta meg kellett volna semmisíteni. Szilvásy védekezését hárítják azzal is, hogy nyilvánosságra hozatalnak számított az a nemzetbiztonsági bizottsági ülés is, amelyen a hangfelvételeket állítólag CD-n osztogatták a bizottsági tagoknak. Erről csupán Gulyás József az SZDSZ volt képviselője, később független képviselő, valamint Boros Péter, ekkor még MDF-es képviselő számolt be, hiszen a fideszes képviselők akkor eleve bojkottálták az ülést.

A nyilvánosság kérdése

Szilvásy György a sajtótájékoztatókról szóló bejátszásokra hivatkozva a keddi tárgyaláson azzal is érvelt, hogy az újságírói kérdésekből is látszik, a média egyáltalán nem volt felkészülve az ügyben, hiszen éppen arról érdeklődtek az újságírók, milyen kapcsolat lehet a Fidesz és az UD Zrt. között. Ezzel azokat a híreket kívánta cáfolni, amelyek egy titkos, a baloldali holdudvarba tartozó sajtómunkásokkal rendezett háttérbeszélgetésről szólnak, ahol az újságírókat képbe helyezték az UD Zrt.-vel és a hangfelvételekkel kapcsolatban. A témához szorosan kapcsolódó tanú, Fekete Gy. Attila, a Népszabadság munkatársa, aki ezzel kapcsolatban a legtöbb információval szolgálhatott volna, azonban nem jelent meg a keddi tárgyaláson.

A Répássy Róbert és Szijjártó Péter által a 2008-as sajtótájékoztatók alkalmával bemutatott hangfelvételek témája egyébként Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkor frissen kinevezett és Galambos Lajos korábbi főigazgató megfigyeltetése volt az UD Zrt.-n keresztül, hogy orosz kapcsolataikról biztos információkkal rendelkezzenek a fideszes megbízók. Egy Demeter Ervin, az első Orbán-kormány titokminisztere és Horváth József az UD Zrt. vezetője közötti lehallgatott felvételből kiderül, a megfigyelések alapján Galambos sokszor „sörözött együtt” orosz kapcsolattartóknak vélt személyekkel, míg Laborc kerülte még a hivatalos találkozókat is orosz tisztviselőkkel, és nem utazott Moszkvába sem, ami esetleg gyanút kelthetett volna. Jelenleg mindkettőjük őrizetben van, Galambos Lajost kémkedéssel, Laborc Sándort pedig bűnpártolással gyanúsítja a katonai ügyészség.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

Az ügy több szálon fut, kedden délután Dávid Ibolya harmadrendű vádlott meghallgatásával folytatódik a tárgyalás, amely az UD-gate MDF-es vonatkozásait veszi sorra, így többek között Almássy Kornélnak az MDF-elnöki székéért való indulását meghiúsító kényszerítéssel foglalkozik. Szerdán mind a négy vádlott, Szilvásy György, Tóth Károly, Herényi Károly és Dávid Ibolya jelen lesz a tárgyaláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik