Belföld

Orbán szerint a magyarok nem ingyensörre akarják építeni a jövőt

A miniszterelnök hétfőn ismerteti a parlamentben a szociális konzultáció eredményét.

A kormányfő azt mondta, a konzultáció során kiderült, hogy a magyarok nem “ingyensörre”, potyázásra, hanem munkára akarják építeni a jövőjüket. Úgy fogalmazott: a magyarok egy hosszú kábulatból ébredtek fel, amely a munka nélkül szerezhető jólét hamis, ám annál kecsegtetőbb illúziójából indult, és a teljes összeomlás rémálmába torkollt. Hozzátette, mindebbe az egész nyugati világ beleremegett.

Tájékoztatása szerint a szociális konzultáció keretében összesen 1 millió 140 ezer kérdőív érkezett vissza.

A miniszterelnök ezt a nemzeti konzultációnál is nagyobb sikerként értékelte. A kormányfő a szociális konzultáció eredményeiről szólva elmondta: a válaszokból kiderül, hogy az emberek a munkára akarják építeni a jövőjüket.

A lakáscélú devizahitelek újbóli engedélyezésének kérdésében oszlottak meg leginkább az emberek válaszai – folytatta Orbán Viktor, hozzátéve: ennek kezelése számos feladatot ad majd a kormánynak és a parlamentnek.

A válaszadók 91 százaléka támogatta a védett kor bevezetését, 97 százalékuk értett egyet azzal, hogy az állam segélyezés helyett munkalehetőséggel segítse a munkanélkülieket, és 89 százalékos volt az egyetértés abban, hogy az oktatási rendszernek elsősorban a munkakereslethez kell igazodnia.

A válaszolók 80 százaléka szerint a nyugdíjazásnál el kell ismerni a gyermeknevelést, legfőképpen azok esetében, akik emellett megfelelő idejű munkaviszonnyal is rendelkeznek – közölte, majd úgy folytatta: 85 százalékos a támogatása annak a javaslatnak, hogy aki valamilyen segélyre szorul, az azt csak részben kapja meg pénzben, részben pedig alapvető szükségleti cikk formájában.

A válaszadók 86 százaléka ért egyet azzal, hogy szorítsák korlátok közé a közüzemi szolgáltató magáncégek érdekeit, 94 százalék pedig azt helyesli, hogy törjék le azt a gyógyszergyártói lobbit – sorolta Orbán Viktor, hozzátéve: kétharmados annak az elképzelésnek a támogatása, amely szerint az állam nyújtson segítséget a bajba jutott devizahiteleseknek.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a kormány a jövőben is meg fogja hallgatni az embereket.

“Megtanultuk, hogy nem vezet jóra, ha az emberek csak a választások alkalmával, négyévente szólnak bele” az ország alakításába – zárta felszólalását a miniszterelnök.

A szociális konzultáció keretében több mint 8 millió, 16. életévét betöltött választópolgárhoz juttatta el a kérdőívét a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik