Belföld

Hazaárulással gyanúsítják Galambos Lajost?

Sajtóinformációk szerint Földesi-Szabó László tett olyan vallomást, ami miatt eljárás indult az NBH volt főigazgatója ellen.

A Magyar Nemzet szerint hazaárulással gyanúsíthatta meg a katonai ügyészség a Nemzetbiztonsági Hivatal őrizetbe vett egykori főigazgatóját. A lap ugyanakkor azt is írja, egyelőre nem tudható, hogy pontosan mit követett el Galambos Lajos, mivel a nyomozó hatóság még a meggyanúsítás hírét sem kívánta kommentálni.

A Magyar Nemzet a Btk-ra hivatkozva azt írja: hazaárulást követ el az, aki abból a célból, hogy az ország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy ilyen szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn. Ez az egyik legsúlyosabb államellenes bűncselekmény. Hazaárulásért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A lap emlékeztetett arra: a keddi őrizetbe vételtől számítva az ügyészségnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy eldöntse, indítványozza-e Galambos Lajos előzetes letartóztatását.

Galambos Lajost 2004-ben Medgyessy Péter nevezte ki az NBH élére. 2007-ben szerelt le, a nyilvánosság előtt nem indokolta döntését, de akkor robbant ki az Egymásért Alapítvány körüli botrány. A Népszabadság úgy tudja, Földesi-Szabó László, az alapítvány nemrégiben elfogott kuratóriumi elnöke tett olyan vallomást, ami miatt Galambos Lajos ellen eljárás indult. Ha ez így van, akkor a “vád” vélhetően az, hogy a volt főigazgató tudott az alapítvány égisze zajló milliárdos csalásokról, de semmit nem tett azért, hogy az elkövetőket felelősségre vonják. Sőt, a lap birtokába jutott információk szerint felvetődött annak gyanúja is, hogy többször megpróbálta leállítani az alapítvány ügyeit vizsgáló vámnyomozókat.

Az Index ugyanakkor arról számolt be, hogy az államellenes bűncselekmény gyanúja a Mol-hoz fűződő titkos tranzakciók miatt jöhet szóba Galambos Lajossal kapcsolatban.

A Heti válasz eközben arról is ír, hogy a Földesi-Szabó László és Jakubinyi Róbert olyan információk birtokában lehet, amelyek napvilágra kerülése több személyt is érzékenyen érinthet a 2002 és 2010 közötti titkosszolgálati elitből, köztük Gyurcsány Ferenc anyósát, Apró Piroskát is. A hetilap azt sejteti, hogy Jakubinyi Róbert vádalkuképes lehet az Egymásért-ügyben, feltehetőleg erre utal, hogy az ügyészség “visszafogottan” kommentálta a férfi júniusi elfogását.

AJÁNLOTT LINK:

Bűncselekményhez asszisztált az NBH volt főigazgatója? (Népszabadság)

A Mol-részvényügy juttathatta rács mögé a NBH-főnököt (Index)

Vádalku készül NBH-ügyben? Apró Piroska titkára is érintett (Heti válasz)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik