Belföld

Akár országos tüntetést is szerveznének az autonómok

A tömörülés azonnali tárgyalást követel a kormány, a munkáltatói érdekképviselet és a hat szakszervezeti konföderáció részvételével az új munka törvénykönyvéről.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége tiltakozik az új munka törvénykönyvének tervezete, a korkedvezmény és a korengedmény megszüntetése, a szociális párbeszéd bojkottálása, az országos szintű tárgyalások megszüntetése ellen – közölte az érdekképviselet csütörtökön.

Az országos szakszervezeti tömörülés azonnali tárgyalást követel a kormány, a kilenc munkáltatói érdekképviselet és a hat szakszervezeti konföderáció részvételével.

Amennyiben a tárgyalássorozat a kormánynak felróható módon elmarad vagy eredménytelen a Magyar Munka Tervben kijelölt augusztus 20-i társadalmi vita lezárásáig, akkor a konföderáció országos tiltakozást kezdeményez – írja a szövetség közleményében.

A munkavállalói érdekképviselet tiltakozó nyilatkozatában rámutat arra, hogy az új munka törvénykönyvének tervezete az 50 fő alatt foglalkoztató munkáltatóknál bevezeti az indoklás nélküli felmondást, megszünteti a végkielégítést, az elmaradt munkabér kifizetése helyett bevezeti az átalány-kártérítést, a kollektív szerződések helyén üzemi megállapodásokat köthetnek az üzemi tanácsok, végtelen rugalmasságot biztosít a munkáltatóknak a munkaidőre, eltörli a szakszervezeti kifogás intézményét, elvonja a szakszervezeti tisztségviselők kiemelt jogvédelmét.

A szövetség tiltakozik a korengedmény és korkedvezmény megszüntetése ellen is, a nyugdíjrendszer teljes átalakítása, a munkavállalói nyugdíjjárulék megduplázása és kiszámíthatatlansága miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik