Belföld

Sólyom László aggódik az ombudsmanok miatt

A volt köztársasági elnök úgy véli, a pillanatnyi törvényjavaslat szerint az ombudsmanoknak nincsenek jogaik.

Sólyom László szerdán az országgyűlési biztosok által alapított Justitia Regnorum Fundamentum-díj átvétele után, az ombudsmani hivatal átalakítására utalva az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a baj az, hogy az alkotmányt végrehajtó kétharmados, sarkalatos törvény javaslata még az alkotmány szándékánál is jobban szűkítené a megmaradó ombudsmanok lehetőségeit.

Mint hozzátette, olyan módosító javaslatok elfogadását tartja szükségesnek, amelyekkel az országgyűlési biztosok visszakapnának egy olyan státust, “ahol van értelme a helyettesi pozíciónak is”.

A törvényi változások, a jövő év januárjában életbe lépő új alaptörvény értelmében az eddigi szakombudsmanok – akiket kétharmados többséggel, miniszteri jogállással, hat évre választott meg az Országgyűlés – csak az alapvető jogok biztosának helyetteseként láthatnák el hivatalukat, az adatvédelmi ombudsman hivatalát pedig megszüntetnék.

A volt államfő azt hangsúlyozta: a pillanatnyi törvényjavaslat szerint az ombudsmanoknak nincsenek jogaik, holott korábban önálló jogkörük, apparátusuk és megszólalási lehetőségük volt. Megjegyezte: soha nem értette meg az ombudsmani hivatal változtatásának az indokait, és véleménye szerint nem helytálló az az olvasható indok, hogy így hatékonyabb lenne az országgyűlési biztos munkája.

Sólyom László megjegyezte, hogy a most hivatalban lévő ombudsmanok “pártalkuktól mentesen nyerték el a megbízatást”, és ha a hivataluk meg is szűnik, rendkívül hatékony munkájuk nem évül el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik