Belföld

Négyszáz záhonyi háztartás maradt meleg víz nélkül

54 milliós tartozás miatt zárták ki őket a szolgáltatásból.

Háda Imre polgármester elmondta: a szolgáltatás kedden szűnt meg, miután a helyi Hőtermelő és Távhőszolgáltató Kft. a lakossági tartozások miatt nem tudta kifizetni a hőközpontok gázszámláját a TIGÁZ Zrt.-nek, így az utóbbi elzárta a csapot, nem ad tovább gázt a kazánok működtetéséhez.

Az önkormányzati vezető tájékoztatása szerint a távhőszolgáltató kft.-nél 54 millió forint lakossági tartozás halmozódott fel az elmúlt 14 évben. A cég a MÁV Zrt.-től két éve került át önkormányzati tulajdonba, s természetesen átvette az addig felhalmozódott kintlévőséget is – tette hozzá. A távfűtést és a melegvíz-szolgáltatást igénybe vevő 400 záhonyi ingatlantulajdonosnak jelenleg csaknem a fele tartozik kisebb-nagyobb összeggel a kft.-nek, amely emiatt nem tud fizetni a TIGÁZ-nak.

Jelentősebb, millión felüli tartozása 17 lakástulajdonosnak van. A nemfizetők miatt most a szolgáltatási díjat rendszeresen törlesztők is bajba kerültek, hiszen a régen épült vezetékrendszer nem ad lehetőséget arra, hogy csak a tartozókat zárják ki a szolgáltatásból.

A polgármester abban bízik, hogy a meleg víz kikapcsolása kellő figyelmeztetés mindazok számára, akik tartoznak, és rendezik részben vagy egészében a felhalmozódott adósságukat. Háda Imre úgy véli, két-három nap alatt megoldódhat a probléma, a lakossági kintlévőség jó részének beérkezésével fizetni tud a távhőszolgáltató cég a TIGÁZ-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik