Belföld

Letöltendő fegyházbüntetést kértek a 97 éves Képíróra

Az ügyész szerint megállapítható, hogy a volt csendőr százados hozzájárult csaknem negyven ember törvénytelen kivégzéséhez.

Végrehajtandó fegyházbüntetést kért az ügyész Képíró Sándor volt csendőr századosra az 1942-es újvidéki razzia során tanúsított magatartása miatt.

Falvai Zsolt a Fővárosi Bíróságon szerdán elmondott perbeszédében indoklásul azt mondta, megállapítható, hogy Képíró hozzájárult csaknem negyven ember törvénytelen kivégzéséhez, amellyel háborús bűntettet követett el.

Az ügyész többek között arra fektette a hangsúlyt: a vádlott tudott arról, hogy a razzia célja az izraelita vallású és a szerb lakosság kivégzése, az erre vonatkozó, feletteseitől kapott parancsot pedig továbbította beosztottjainak, a razzia tényleges végrehajtóinak.

Hangsúlyozta azt is, hogy a múltban sem voltak, és jelenleg nincsenek olyan, háborús bűnök miatt zajló eljárások, amelyekben a vádlottak beismerték volna bűnösségüket. A vezetők nem ismerik el, hogy parancsot adtak volna emberek kiirtására, az azt végrehajtók pedig azzal érvelnek, hogy parancsra cselekedtek.

Az ügyész végül arra kérte a bíróságot, hogy súlyosító körülményként értékelje a csaknem negyven ember megölésében való közreműködést, enyhítőként a vádlott korát, megromlott egészségi állapotát, illetve az idő múlását. Indítványozta, hogy a bíróság a vádlottra végrehajtandó fegyházbüntetést és közügyektől való eltiltást szabjon ki, illetve fizesse meg a csaknem 4,5 millió forintos perköltséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik