Belföld

Negyven helyszínen tartanak útlezárásokat szerdán

Az akcióval a kormánynak a munka világát és a nyugdíjrendszer átalakítását érintő intézkedései ellen tiltakoznak a szakszervezetek.

Tolna kivételével valamennyi megye nagyobb útvonalán félpályás útlezárásokat tartanak a szakszervezetek szerdán, hogy így tiltakozzanak a kormánynak a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő intézkedései és tervei ellen. A megmozduláshoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezeti tömörülés csatlakozik, de csak tagszervezeti szinten – mondták az érdekképviseleti vezetők kedden az MTI-nek.

A Liga Szakszervezetek két héttel ezelőtt döntött arról, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást szervez. Az országos sztrájkot végül nem tartják meg, de útlezárások lesznek. Gaskó István, a Liga elnöke kedden sajtótájékoztatón elmondta: a sztrájktörvény tavaly decemberi módosításával a kormány olyan helyzetet idézett elő, amely a sztrájk megtartását szinte ellehetetlenítette.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára elmondta: szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet jelezte, hogy részt vesz a félpályás útlezáráson.

A rendvédelmi szakszervezetek mellett csatlakozik az útlezárásokhoz az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Munkástanácsok is.

A szervezők közlése szerint a szerda reggel 7 órakor kezdődő, egynaposra hirdetett, de legalább 12 órán át tartó akcióban Pécsen és Miskolcon fél útpályán lezárják a főváros felé vezető utakat, de valamennyi megye nagyobb útvonalán tartanak forgalomlassító megmozdulást. Útlezárásra kell számítani Székesfehérváron, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban, Debrecenben, Hajdúhadházon, Tatabányán, Gyulánál, Szegednél, valamint további, nagyobb városokba vezető utaknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik