Belföld

Mégsem lehet majd ügyeskedni a véradással

A kormány szigorítja a véradásról szóló rendeletet, hogy megakadályozza a véradáskor kérhető útiköltség-térítéssel kapcsolatos visszaéléseket.

A kormány honlapjára kedden felkerült miniszteri rendelet szerint a véradók utazási költségei kifizetésének szabályozása túl általánosan megfogalmazott, továbbá a vérellátóknak jogszerűen nincs is lehetőségük arra, hogy “az utazási költségszámítás alapját képező helyszínek, távolságok valóságtartalmát” vizsgálják.

Ennek következtében ez év április végéig az e célra rendelkezésre álló összeg időarányos részének többszörösét fizették már ki. A szabályozás új elve szerint a donort kizárólag “az egységes országos donor regiszter alapján véradásra történő behívás esetén” illeti meg költségtérítés.

Az index.hu kedden közölt egyik írásában arról számolt be, hogy a tárca szerint “felütötte a fejét egy új jelenség: egyesek visszaélnek a véradáskor kérhető utazásiköltség-térítéssel”. A hírportálnak az Országos Vérellátó Szolgálat  főigazgatója elmondta: a korábbi években az utazásiköltség-térítésre kifizetett átlag országos szinten 8 millió forint körül volt, míg idén már az első három hónapban elérte a tavalyi éves kiadásokat. A főigazgató szerint “az utóbbi hónapokban jelentkező és kiteljesedő jelenségről van szó”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik